У ИГРИ РОКФЕЛЕРИ, МАЈКРОСОФТ И ДРУГИ: Технолошки и здравствени гиганти праве "ковид пасоше"

Новости онлајн

15. 01. 2021. у 22:54

АМЕРИЧКИ технолошки и здравствени гиганти, међу којима су „Мајкрософт“, клиника Мејо и „Оракл“ удружили су се у изради нових ковид пасоша вакцинације.

У ИГРИ РОКФЕЛЕРИ, МАЈКРОСОФТ И ДРУГИ: Технолошки и здравствени гиганти праве ковид пасоше

Фото АП

Захваљујући новим ковид пасошима биће омогућен повратак међународним путовањима, али се отвара питање будућности приватности, пише РТ.

Амерички гиганти удружили су се у Иницијативу за акредитовану вакцинацију, чији је циљ прављење безбедног „здравственог пасоша“ којим може да се прати статус вакцинације његовог власника и кад прелази границе.

У саопштењу за јавност, генерални директор Фондације „Комонс проџект“, која је део Иницијативе, навео је да су такви пасоши неопходни за „безбедан повратак путовањима, послу, школама и животу, док се приватност њихових података штити“.

Ова група ради на технологији којом ће вакцинисани људи носити шифровану копију својих „имунизационих акредитива“, а они се могу складиштити у дигитални новчаник по избору.

За оне који немају „паметне“ телефоне, биће могуће да добију верзију одштампану на папиру са специјализованим кју-ар кодом.

Учесници ове иницијативе су истакли да желе да направе „електронски приступ вакцинацији, тестирању и другим медицинским подацима“ који могу да „користе и богати и сиромашни“ и „једноставан је као онлајн банкарство“, рекао је Мајк Сицилија, један од потпредседника „Оракла“.

Како пише „Фајненшел тајмс“, нови пасош ће бити развијен на основу постојећег, који је направио „Комонс Проџект“ и који се већ користи код три велике авио-алијансе. Према писању „Фајненшел тајмса“, „Комонс Проџект“ је свој пасош развио уз подршку Рокфелер фондације.

Технолошко-здравствени гиганти имају такву намеру, иако нема доказа примање вакцине „Фајзер-Бајонтека“ или „Модерне“ може заиста да спречи људе да преносе вирус, како су обе компаније признале, наводи РТ.

Чланови Иницијативе и поред тога верују како је доказ о вакцинацији значајан корак ка обнављању међународних путовања, те да ће владе и авиокомпаније ускоро тражити да их путници имају.

Међутим, има и мишљења да ће захтевање вакцинационих пасоша заправо бити погубна за туризам. Тако је Глорија Гевара, лидер Светског савета за путовања и туризам, недавно изјавила како ће то „убити сектор“.

Забринутост је изнела и организација за заштиту људских права "Прајваси интернешнел", која је саопштила да ће „здравствени пасоши ускоро постати глобални документ идентификације“ и да ће тако „озбиљно погодити људску слободу“.

Са друге стране, авио-компаније су поздравиле иницијативу за увођење вакцинационог пасоша, као што су то учиниле „Стар алајанс“, „Скај тим“ и „Уан ворлд“ у заједничком саопштењу, додајући да би таква технологија охрабрила људе да више путују.

Светски економски форум, који је један од главних заговорника ковид пасоша, промовише идеју о глобалним идентитетским документима још пре него што је почела пандемија вируса корона.

Идеја Иницијативе у коју су удружени технолошки гиганти, неодољиво подсећа на идеју дигиталног идентитета коју је недавно представио Светски економски форум, а са њиме на томе ради и „Комонс Проџект“, који је члан Иницијативе за акредитовану вакцинацију .

Недавно је амерички град Лос Анђелес објавио да ће људи који приме вакцину против короне податке о томе моћи да сачувају на својим електронским новчаницима. Како је објашњено, технологија ће бити за сада намењена да их подсети када треба да добију другу дозу вакцине, али градски челници нису искључили ни могућност да биу могла да буде примењена као „пропусница“ за масовне догађаје или путовања авионом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)