ТРАМП НИЈЕ ПРВИ ПРЕДСЕДНИК КОЈИ ЈЕ ОПОЗВАН: Ево како су се извукли Џонсон, Клинтон и Никсон

Новости онлине

13. 01. 2021. у 23:17

ДАНАС је у Представничком дому Конгреса изгласан опозив председника САД Доналда Трампа због наводног позивања на побуну. Он је први амерички председник који је два пута импичован.

ТРАМП НИЈЕ ПРВИ ПРЕДСЕДНИК КОЈИ ЈЕ ОПОЗВАН: Ево како су се извукли Џонсон, Клинтон и Никсон

Фото: ЕПА/Принтсцреен/Википедија

Председник, или други представник федералне власти, је импичован када Представнички дом америчког Конгреса простом већином то изгласа, као што се десило данас.

То међутим не значи да је смењен са дужности, пошто такву одлуку мора да донесе горњи дом Конгреса - Сенат, двотрећинском већином.

Тројица председника су до сада формално опозвани – Ендрју Џонсон, Бил Клинтон и Доналд Трамп, али ниједан није смењен овим путем.

Ричард Никсон би готово сигурно био импичован, а затим и смењен са дужности да није поднео оставку.

Ендрју Џонсон

Џонсон је био потпредседник Абрахама Линколна, и постао је председник након атентата на Линколна 1865. године.

Нови председник убрзо се завадио са републиканцима у Конгресу услед тражења помиловања за лидере Конфедерације и негирања права бивших робова. Занимљиво је да су у прошлости републиканци били радикални борци против расизма на југу, док су демократе малтене основале Кју Клукс Клан и подржавале Конфедерацију.

Поступак импичмента је покренут након што је Џонсон отпустио министра војног. Након тога је опозван у Представничком дому са 126 гласова за, наспрам 47 против.

Упркос томе, тадашњи председник није смењен јер није постигнута двотрећинска већина у Сенату, за коју је фалио само један глас.

Бил Клинтон

Клинтон и његова супруга Хилари су 1993. били предмет истраге у тзв. Вајтвотер афери у вези са некретнинама.

Годину дана касније, Клинтона је тужила Пола Џонс за сексуално узнемиравање.

Занимљиво је да, упркос томе што запослени у ова два случаја нису успели да нађу доказе за покретање поступка против председника, њихова комбинација јесте довела до импичмента Била Клинтона.

Адвокати Поле Џонс имали су дојаву да је Клинтон имао аферу са 21-годишњом чланицом особља Беле куће Моником Левински, а након што је Моника признала аферу покренута је процедура за импичмент.

Чланови Конгреса гласали су у складу са партијском припадношћу у процесу гласања за импичмент председника по две одвојене оптужнице – за лагање под заклетвом и опструкцију правде. Клинтон је ослобођен по свим тачкама.

Упркос јавном срамоћењу због скандала и чињеници да је тек други председник који је импичован, Клинтонова подршка порасла је на 73 одсто 1999. године.

Ричард Никсон

Три водећа Републиканца у Конгресу су 7. августа 1974. године дошла у званичну посету Белој кући и председнику Никсону донела готово императивну поруку да му прети смењивање због осипања подршке у сопственој странци на Капитол хилу. Никсон, који је две године био упетљан у скандал с Вотергејтом, наредног дана је најавио оставку.

Да није то учинио, Никсон би, вероватно, постао први председник који је опозван и смењен с места председника због учешћа у прислушкивачкој афери “Вотергејт”. Овако је постао једини председник САД који је сам поднео оставку и повукао се из Беле куће.

Врховни суд наредио је 1974. Никсону да објави оригиналне снимке из Овалног кабинета током истраге у овом случају. На снимцима се могу чути Никсонови предлози да се користи ЦИА како би се опструирала истрага ФБИ-ја, као и плаћање сведоцима како би ћутали.

Када су снимци постали јавни, Никсон је добио дојаву да су скоро сви сенатори спремни да гласају против њега, те се стога сам повукао. Никсона је помиловао председник Џералд Форд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)