ПОСЛЕ РЕГИОНА ТОКИО: Јапан проширује ванредно стање на још седам префектура

Танјуг

13. 01. 2021. у 09:54

ПОСЛЕ РЕГИОНА ТОКИО: Јапан проширује ванредно стање на још седам префектура

Фото: АП

ЈАПАНСКА влада саопштила је данас да ће проширити ванредно стање које је већ прогласила за регион Токио прошле недеље, на још седам префектура, јер се ова земља тренутно бори са јачим таласом ЦОВИД 19 вируса.

Очекује се да ће премијер Јошихиде Суга данас на конференцији за штампу објавити одлуку којом се од четвртка у 19 сати проширује ванредно стање на префектуре Осака, Кјото, Хјого, Фукуока, Аичи, Гифу и Точиги, преноси Ројтерс.

„Ако не зауставимо инфекцију Цовид 19 у великим градовима, не можемо зауставити ширење на националном нивоу", рекла је министар здравља Норихиса Тамура на састанку са саветодавним одбором који је данас одобрио овај план.

Одлука владе уследила је након што су гувернери Осаке, Кјота и других тешко погођених префектура затражили од владе да прогласи ванредно стање , што локалним властима даје правни основ за постављање ограничења за кретање становника и контролу рада предузећа.

Са овим новим проширењем, ванредно стање ће сада важити за 55 одсто од укупно 126 милиона становника Јапана и требало би да траје до 7. фебруара ,али су мере знатно блаже од оних које су важиле прошлог пролећа, наводи агенција.

Јапан је до сада забележио око 298.000 случајева коронавируса и 4.192 смртних случајева током пандемије Цовид 19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)