КОРОНА СЕ ШИРИ МЕЂУ ЖИВОТИЊАМА: У Сан Дијегу заражено осам горила, вирус им пренели запослени у ЗОО врту

Ј. Ж. С.

11. 01. 2021. у 22:36

КОРОНА СЕ ШИРИ МЕЂУ ЖИВОТИЊАМА: У Сан Дијегу заражено осам горила, вирус им пренели запослени у ЗОО врту

Фото: АП

ПРЕЛИМИНАРНИ резултати показали су присутност вируса корона само код неких горила, али будући да те животиње живе заједно, службеници зоолошког врта претпостављају да је заражена цела група од пет женки и три мужјака горила у Сафари парку зоолошког врта Сан Дијего у Калифорнији.

Ово је први познати случај преноса тог вируса на велике мајмуне, објавио је зоолошки врт.

Претпоставља се да је осам горила заражено вирусом од асимптоматског члана особља, упркос поштовања строгих протокола биолошке сигурности у складу са смерницама америчког Центра за контролу и превенцију болести. Зоолошки врт је тестирао узорке фекалија горила након што су две животиње почеле да кашљу у среду, наводи се у саопштењу.

- Три гориле тренутно имају симптоме болести, укључујући кашаљ, а остали су под надзором. Осим гушења и кашљања, гориле се добро сналазе. Група остаје заједно, али је у карантину - рекла је Лиза Петерсон, извршна директорка Safari парка.

Вирус короона је пронађен и код бројних других врста дивљих животиња у заробљеништву, укључујући неколико лавова и тигрова у зоолошком врту Бронкс у Њујорку и четири лава у зоолошком врту у Барселони у Шпанији.

Гориле у Сан Дијегу први су познати случај инфекције потврђене код мајмуна. Оне су чланови породице великих мајмуна која такође укључује шимпанзе, орангутане и бонобое.

Вирус се појавио и код бројних кућних паса и мачака, прошлог месеца америчко Министарство пољопривреде потврдило је први познати случај вируса корона код животиње у дивљини, а зараза је откривена код нерчева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)