"СПУТЊИК" ЧЕКА КОРОНА-МУТАНТА: И у Русију стигао "британски сој", почело испитивање још једног цепива

Б. Влаховић - дописник из Москве

12. 01. 2021. у 00:17

КАО што је вирус корона мутирао у Великој Британији, Бразилу и још неким земљама, највероватније да ће он мутирати и у Русији, казао је др Александар Гинзбург, руководилац центра "Н. Гамелеја", који је направио прву у свету регистровану вакцину против ковида 19.

СПУТЊИК ЧЕКА КОРОНА-МУТАНТА: И у Русију стигао британски сој, почело испитивање још једног цепива

Фото: АП

Гинзург је индиректно деманатовао проф.др Ану Попову, која је главни санитарни лекар Русије, која је изјавила да су обе регистроване руске вакцине, направљене у истраживачким центрима "Н.Гамалеја" и "Вектор", ефикасне против британске мутације вируса корона.

- Центар "Н. Гамелаја" до сада није добио узорак новог британског вируса короне, па нисмо ни могли да проверимо колико су оне ефикасна против њега - казао је Гинзбург.

Иначе, у Русији се појавио први случај заразе "британском короном". По повратку из Велике Британије у Москву тест једног путника је показао да је он заражен тим мутираним вирусом.

др Александар Гинзург, Фото: Printskrin

Попова је казала и да мутирани вирус јесте заразнији од оног који је до сада кружио светом, али да нема још тежих последица.

Скандал у Украјини

У Украјини власти упорно не желе да издају дозволу да фабрика у Харкову почне да производи вакцину по руској лиценци за своје грађане. Добро упућени кажу да је властима у Кијеву сугерисано у америчкој амбасади да не узимају "спутњик V" јер би то био политички пораз. Истовремено, Кијев не може да набави западну вакцину, а кажу да им је кинеска скупа. Са вакцином у Украјини једино немају проблема богаташи. Ко има да плати 3.000 евра, може да добије "Фајзерову" вакцину која је на чудан начин стигла из Израела.

Да подсетимо, 14. децембра је министар здравља Велике Британије Мет Хенкон саопштио да су научници те земље открили нову мутацију короне која је 70 одсто заразнија од досадашњег вируса корона.

НАДА Вакцинација у Русији, Фото: АП

Без обзира на то што Запад води прави конкурентски рат против руске вакцине "спутњик", у Африци је то цепиво већ регистровао Алжир, а очекује се да ће ускоро то учинити и многе друге земље. У Јужној Америци вакцину "спутњик" је регистровала Боливија, а затим и Аргентина где је вакцинација почела пре пет дана.

Министарство здравља Русије дало је дозволу за клиничка испитивања "спутњик лајта 2020". У истраживању ће учествовати 150 добровољаца. Та вакцина ће се углавном продавати другим земљама где је високи степен зараженог становништва, па је потребно што пре дати вакцину као превентиву. Кирил Дмитријев, директор руског Фонда директних инвестиција, каже да ће та вакцина бити ефикасна 85 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)