ПОСЛЕ ЧЕТИРИ САТА: Завршен састанак Путина, Алијева и Пашињана, ево шта је договорено

Novosti online

11. 01. 2021. у 16:09

ПОСЛЕ ЧЕТИРИ САТА: Завршен састанак Путина, Алијева и Пашињана, ево шта је договорено

Фото: ЕПА

У МОСКВИ су завршени преговори председника Русије Владимира Путина, азербејџанског председника Илхама Алијева и премијера Јерменије Никола Пашињана. Трилатерални састанак трајао је скоро четири сата.

Тројица лидера су након преговора потписала изјаву о новим корацима за развој инфраструктурних пројеката у Карабаху.

Путин је разговоре са Алијевом и Пашињаном назвао важним, корисним и конструктивним.

Он је додао да руска мировна група у Карабаху генерално испуњава своје обавезе и да нема никаквих суштинских инцидената у зони сукоба.

Тројица лидера такође су се договорила да ће Русија, Јерменија и Азербејџан формирати радну групу на нивоу заменика премијера за решавање проблема економије и саобраћајне инфраструктуре.

- Они (потпредседници владе трију земаља) ће у најскорије време формирати радне експертске подгрупе, представити конкретне планове за развој саобраћајне инфраструктуре и економије региона. Сигуран сам да ће примена ових споразума бити од користи и јерменском и азербејџанском народу - истакао је Путин рекао након разговора.

Он је додао да руска мировна група у Карабаху генерално испуњава своје обавезе и да нема никаквих суштинских инцидената у зони сукоба.

- Пре свега, желео бих да захвалим својим колегама – и председнику Азербејџана и премијеру Јерменије – што су пристали да дођу у Москву на састанак како би разматрали питања везана за примену мировног споразума од 9. новембра прошле године. Дошли смо до закључка да се услови споразума генерално поштују и да нису забележени никакви озбиљни инциденти - рекао је Путин након разговора.

Алијев: Састанак ће помоћи у развоју региона

Након разговора, Алијев се обратио Путину и захвалио му на позиву и иницијативи за одржавање састанка.

- Такође делим ваше мишљење да је састанак био веома важан како би се обезбедио даљи одрживи и безбедан развој нашег региона - истакао је Алијев.

Фото: Пред.админ.Азерб

Алијев је истакао да деблокирање саобраћајних комуникација одговара интересима Јеревана и Бакуа.

- Изјава која је данас потписана говори о нашим намерама, јер је једна од тачака изјаве након престанка борбених дејстава била деблокада саобраћајних комуникација. Ово је област која може дати велику динамику развоју региона, као и ојачати безбедност. Зато што отварање саобраћајних веза одговара интересима народа Азербејџана, Јерменије, Русије, наших суседа. Сигуран сам да ће и суседне државе активно учествовати у стварању саобраћајних коридора и стварању широке мреже саобраћајних артерија у нашем региону - рекао је Алијев.

Раније је објављено да ће Путин такође одржати одвојене билатералне разговоре са својим азербејџанским и јерменским колегом.

Трилатерални преговори одвијали су се иза затворених врата, са изузетком Путиновог обраћања на самом почетку. Руски лидер навео је да Русија цени партнерске и добросуседске односе са Азербејџаном и Јерменијом и захвалио је својим колегама на позитивном прихватању посредничких напора руске стране да прекине сукоб у Нагорно-Карабаху.

Путин је констатовао да се споразуми постигнути у новембру 2020. године доследно спроводе, а то ствара неопходне предуслове за дугорочно и потпуно решавање сукоба у Нагорно-Карабаху на праведној основи, у интересу и јерменског и азербејџанског народа.

Лидери три земље су 10. новембра потписали споразум о прекиду борбених дејстава у Карабаху. Према том документу, под контролу Азербејџана су прешле три области у Карабаху – Агдамска, Келбаџарски и Лачински, док је Јерменија задржала део Лачинског коридора у ширини од пет километара који обезбеђује везу између непризнате Републике Нагорно-Карбах и Јерменије, без града Шуша. Дуж контакт линије у Карабаху распоређени су руски мировњаци, на територији Азербејџана биће формиран руско-турски центар за мониторинг споразума о примирју.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)