"ЗБОГ ПОГРЕШНИХ ПОСТУПАКА" : Већина Американаца сматра да треба опозвати Трампа

Танјуг

11. 01. 2021. у 00:05

ВЕЋИНА Американаца верује да би председника Доналда Трампа требало опозвати пре него што изабрани председник Џозеф Бајден положи заклетву 20. јануара, а две трећине га сматра одговорним за насилну побуну на Капитолу, резултат је данас објављене анкете Еј-Би-Си њуз/Ипсос.

ЗБОГ ПОГРЕШНИХ ПОСТУПАКА : Већина Американаца сматра да треба опозвати Трампа

Фото: AP Photo/Evan Vucci

Према истраживању, 56 одсто грађана сматра да би председник требало да буде опозван са функције пре званичног преноса власти за мање од две недеље, док 43 процента испитаника каже да не би требало.

Међу онима који кажу да Трампа не треба смењивати одмах, готово половина (45 одсто) ипак сматра да су његови поступци ове недеље били погрешни.

Опозив актуелног председника пре истека мандата дели Американце по партијским линијама, са 94 одсто демократа и само 13 одсто републиканаца који подржавају такав потез.

Већина независних посланика - 58 одсто - такође би опозвало Трампа.

Како се додаје у анкети, 67 одсто Американаца директно пребацује кривицу на Трампа за побуне у среду и нереде у којима је погинуло пет особа, укључујући полицајца који је подлегао повредама задобијеним током напада.

То укључује 52 одсто испитаних који верују да сноси велику одговорност, док само 15 процената анкетираних каже да он не сноси никакву кривицу, наводи се у истраживању које је објавила америчка телевизија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

buki

11.01.2021. 00:53

Ko li je samo vršio to istraživanje i došao do ,,većinskog,, mišljenja, i ko je toliko naivan da poveruje istražiteljima posle četvorogodišnje medijske hajke na Trampa? Kod nas ni za vreme Broza mediji nisu bili ovakvi, a i one ćorave glasačke kutije u sfrj su bile poštenije od ovog što se radi u SAD.