НАЈВЕЋИ ЈЕДНОДНЕВНИ СКОК: Бројке у Шпанији не обећавају - рекордан број новозаражених од октобра

Танјуг

08. 01. 2021. у 20:37

ШПАНИЈА је данас пријавила највећи једнодневни скок случајева ковида-19 од октобра, усред пораста након празника који је подстакао неколико региона да пооштре ограничења.

НАЈВЕЋИ ЈЕДНОДНЕВНИ СКОК: Бројке у Шпанији не обећавају - рекордан број новозаражених од октобра

Фото: Танјуг/АП

После затишја заразе током новембра, случајеви су у порасту од децембра, нагло убрзавајући након Божзића, јавља Ројтерс.

Укупнан број случајева од почетка пандемије порастао је на 2.050.360, док се број умрлих попео за 199 на 51.874, показују подаци.

Мадрид, Андалузија и Балеарска острва последњи су данас најавили оштрија ограничења, након сличних потеза Кастиље и Леона, и Каталоније.

Власти регије Мадрид, која има једну од највећих стопа заразе у земљи са 452 случаја на 100.000 људи, прошириле су локализоване блокаде на око 40 насеља.

Око 1,2 милиона људи у најтеже погођеним подручјима - око 18 одсто становништва регије Мадрид - биће ограничено на матични округ када ограничења ступе на снагу у понедељак, рекао је шеф Канцеларије за здравство Мадрида Антонио Запатеро на конференцији за новинаре.

Здравствено одељење у Мадриду такође ће почети да нуди бесплатне брзе тестове за узраст од 18 до 29 година у покушају откривања асимптоматских носилаца вируса.

Ипак, већи део земље ужива више слободе него у остатку западне Европе.

Анкета јавног мњења у четвртак показала је да око 60 одсто Шпанаца верује да су мере морале бити оштрије, преноси Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)