ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ: Фајзер утврдио да ли је њихова вакцина ефикасна против британског соја корона вируса

Novosti online

08. 01. 2021. у 09:58

МУТАЦИЈЕ новог корона вируса пронађене у Великој Британији и Јужноафричкој Републици изазвале су глобалну забринутост због ефикасности нових вакцина.

ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ: Фајзер утврдио да ли је њихова вакцина ефикасна против британског соја корона вируса

Фото: ЕПА

Оба соја деле заједничку мутацију названу Н501Y која представља малу промену на шиљастом протеину вируса САРС-ЦоВ-2. Због те промене се верује и да се вирус ефикасније "качи" на људске ћелије, односно брже шири у популацији.

Вакцине које се тренутно налазе на тржишту и које ће се тек наћи у оптицају заправо говоре телу како да препозна овај шиљасти протеин и како да се боре против њега.

Стога је тим научника из компаније Фајзер удружио снаге са колегама са Универзитета у Тексаксу како би спровели лабораторијске тестове и видели да ли су споменуте мутације утицале на ефикасност вакцине.

Користили су узорке крви 20 особа које су примиле Фајзерову вакцину, а антитела из вакцине успешно су се изборила с мутираним вирусом у тим узорцима, показала је студија објављена у четвртак увече.

Реч је о прелиминарној студији која још увек није прошла научне рецензије.

- Било је врло умирујуће открити да барем једна мутација због које су људи највише забринути, чини се, не представља никакав проблем - нагласио је др Филип Дормицер, шеф научног одељења у Фајзеру.

Дормицер је притом мислио на британски сој, док ће јужноафрички бити тестиран наредних дана.

Јужноафричка мутација корона вируса, осим раније наведене заједничке мутације са британским сојем, има и додатну мутацију названу Е484К.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)