НАСТАВЉА СЕ АКЦИЈА РУСКИХ МИРОВЊАКА: У Нагорно Карабаху од мина очишћено 440 хектара

Novosti online

08. 01. 2021. у 08:36

СТРУЧЊАЦИ Међународног центра за уклањање мина Министарства одбране Русије настављају да раде на деминирању територије Нагорно-Карабаха, саопштило је руско министарство. До сада очишћено 440 хектара и неутрализовано преко 20.000 експлозивних направа.

НАСТАВЉА СЕ АКЦИЈА РУСКИХ МИРОВЊАКА: У Нагорно Карабаху од мина очишћено 440 хектара

Фото: ЕПА

- Од 23. новембра 2020. године, током операције, инжињерске јединице руских мировних снага очистиле су скоро 440 хектара од неексплодираних убојних средстава, око 165 километара путева, 618 стамбених зграда, укључујући 22 друштвено значајна објекта, неутрализовано је 21.755 експлозивних предмета - наводи Министарство одбране Русије.

Током једног дана руски стручњаци су уништили мине на пет хектара територије, пронашли и неутралисали 1.105 експлозивних предмета.

Руски мировњаци приликом уништавања мина користе савремене роботске системе. Пронађене мине се уклањају и уништавају на посебно опремљеном полигону или на лицу места уз примену свих мера безбедности.

Подсетимо, крајем септембра прошле године у Нагорно-Карабаху су обновљена борбена дејства, која су представљала наставак дугогодишњег сукоба. Стране су неколико пута покушале да закључе примирје, али је успешан био тек трипартитни споразум постигнут у ноћи 10. новембра.

Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела мртвих. Јереван је такође предао Бакуу Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. У региону су стационирани руски мировњаци, а поштовање примирја надгледаће руско-турски мониторинг центар на тероторији Азербејџана.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)