ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ: Европска агенција за лекове одобрила још једну вакцину против вируса корона!

Танјуг

06. 01. 2021. у 13:37 >> 13:57

ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ: Европска агенција за лекове одобрила још једну вакцину против вируса корона!

Фото Ж. Кнежевић

ЕВРОПСКА агенција за лекове одобрила је вакцину против ковид19 компаније модерна.

После одобрења које је дала ЕМА, коначну одлуку доноси Европска комисија. Очекује се да ће она бити донесена у најкраћем року.

У Европској унији раније је одобрена употреба вакцине компанија "Фајзер" и "Бионтек".

Ема је саопштила да се "Модернина" вакцина даје у две дозе у размаку од 28 дана.

Европска агенција за лекове ( ЕМА) препоручила је данас давање условног одобрења за промет вакцине компаније ”Модерна” за спречавање вируса корона код људи старијих од 18 година.

Вакцина је показала успешност од 94,1 одсто и постала друга КОВИД-19 вакцина коју је ЕМА препоручила за употребу на простору ЕУ.

- Ова вакцина нам пружа нам још један алат за превазилажење тренутне ванредне ситуације - рекао је извршни директор ЕМА Емер Кук.

У саопштењу ЕМА, наводи се да је Комитет за хумане лекове "темељно проценио податке о квалитету, безбедности и ефикасности вакцине и консензусом препоручио формално условно одобрење за стављање у промет".

Ефикасност вакцине израчуната је за око 28.000 људи од 18 до 94 године који нису имали знаке претходне инфекције и показује смањење броја симптоматских случајева КОВИД-19 за 94,1 посто код људи који су је примил.

Наводи се да је 11, од 14.134 вакцинисаних особа, добило КОВИД-19 са симптомима, у поређењу са људима који су примили лажне инјекције - 185 од 14.073.

Истраживање показује и ефикасност вакцине од 90,9 одсто код учесника са ризиком од озбиљног КОВИД-19, укључујући оне са хроничним болестима плућа, срчаним обољењима, гојазношћу, болестима јетре, дијабетесом или ХИВ инфекцијом.

Висока ефикасност се одржавала међу половима, расним и етничким групама.

КОВИД-19 вакцина ”Модерне” даје се у две инјекције у руку у размаку од 28 дана.

У ЕМА наводе да су најчешћи нежељени ефекти код КОВИД-19 вакцине "Модерна" обично били "благи или умерени" и да су се поправили "у року од неколико дана после вакцинације".

Најчешћи нежељени ефекти су бол и оток на месту убризгавања, умор, језа, грозница, отечени или осетљиви лимфни чворови испод руке, главобоља, болови у мишићима и зглобовима, мучнина и повраћање.

У ЕМА додају да ће се сигурност и ефикасност вакцине и даље "надгледати док се користи у ЕУ".

(Срна)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)