ПРЕДСЕДНИКА ДА ИЗАБЕРЕ КОМИСИЈА! Група сенатора на заседању оба дома Конгреса 6. јануара жели да оспори победу Бајдена на изборима

Д. ВУЈИЧИЋ

03. 01. 2021. у 23:17

ПРЕДСЕДНИКА ДА ИЗАБЕРЕ КОМИСИЈА! Група сенатора на заседању оба дома Конгреса 6. јануара жели да оспори победу Бајдена на изборима

На Капитол хилу 6. јануара очекује се велика расправа / Фото АП

ГРУПА од 12 сенатора из Републиканске странке најавила је да ће на заједничкој седници оба дома парламента 6. јануара, на којој треба да се потврде изборни резултати Електорског колеџа са избора одржаних 3. новембра, затражити формирање изборне комисије, са пуним овлашћењима за истрагу и утврђивање чињеница око изборних резултата у четири државе: Џорџији, Аризони, Висконсину и Мичигену.

Они захтевају десетодневну ревизију изборних резултата у државама у којима је регуларност гласања било спорна. Како се наводи у саопштењу, "када се заврши ревизија (до 20. јануара када нови председник треба да преузме дужност) државе ће оценити налазе комисије, а затим могу сазвати посебно законодавно заседање којим би се потврдила евентуална промена резултата у гласању.

- Наводи о преварама и неправилностима на изборима 2020. године "премашују било шта слично за шта смо чули у нашем животу"- написала је група, напомињући да су судови, укључујући и Врховни суд, више пута одбили да чују доказе о превари на изборима.

Сенатори су се заложили да Конгрес одмах именује изборну комисију.

Група је додала "да већина, ако не и све демократе, и "можда више од неколико републиканаца", неће гласати за њихове приговоре, али подршка изборном интегритету не би требало да буде страначко питање", казали су, завршавајући саопштење речима: "То дугујемо народу".

Потпредседник Мајк Пенс који ће водити седницу, такође у саопштењу, "поздравио је напоре посланика да оспоре резултате Изборног колеџа 6. јануара".

Додао је да као председник Сената "поздравља напоре законодаваца да пред Конгресом, током заседања, представе доказе о нерегуларностима на изборима и наводној превари бирача".

Групу окупљену у симболични број 12 предводи сенатор Тед Круз из Тексаса, а подржаће их још најамање 40 других сенатора, мада се спекулише да и тај број могао бити и до 140.Лидер републиканаца Мич Мек Конел није у овој групи, док се очекује да посланици из редова демократа буду против. Ипак, све то не искључује расправу у Горњем и Доњем дому у трајању од најмање два сата по захтеву појединачног сенатора.

Посланици Демократа замерају републиканским колегама да се служе "патетичним, опортунистичким триковима који су напад на демократију", оцењујући да је "њихова намера неамеричка и несавесна", како је рекао демократа Ричард Блументал.

У исто време, пажњу америчке јавности привукли су напади на породичне домове председнице Представничког дома Ненси Пелоси и челног републиканаца Мича Мек Конела, што је за САД крајње неуобичајено. Пелосијевој су непознате особе у Сан Франциску ижврљале врата гараже, док су МекКонелу спрејевима оштећена врата дома у Лусвилу у Кенатакију.

У ишчекивању доказа о изборној превари у четири државе у "протрамповом" "Епох тајмсу" огласио се Роберт Карон, бивши обавештајац ЦИА који је, како тврди, један од оснивача "неформалне групе" од преко 400 људи из Обавештајне заједнице, који су истраживали наводну изборну превару.

Карон је рекао да та мрежа између осталог укључује бивше обавештајце, аналитичаре, оперативце, војску, полицију и судство из ФБИ, ЦИА, Војне обавештајне службе, ДИА и Агенције за националну безбедност (НСА), као и многе бивше обавештајне официре у другим земљама. Они су дошли до заључка да је "превара била толико масовна и толико еклатантна, да морају те информације објавити у јавности". Због свега тога све више људи излази из обавештајне заједнице и органа реда, што је нечувено", нагласио је.

ПРЕСЕДАН ИЗ 1876 .

ГРУПА незадовољних републиканаца је приметила да је комисија слична оној коју они предлажу - састављена од пет конгресмена , пет сенатора и пет судија Врховног суда - размотрила наводе о преварама на изборима 1876. године.

"Најконкретнији преседан по овом питању настао је 1877. године, након озбиљних оптужби за превару и незаконито понашање у председничкој трци Хејс - Тилден. Радило се о неправилностима на изборима у Флориди, Луизијани и Јужној Каролини. Тада је Конгрес именовао Изборну комисију и одлучио о победнику - пише у саопштењу "Групе 12".

ЏОРЏИЈА

ДАН уочи Нове године у парламенту Џорџије саслушавани су екпсперти ИТ форезнике на челу са Линдом Меклауфлин из "Дата Интегрити групе", који су у Сенату указали на то да је председнику Доналду Трампу обрисано 24.658 гласова, а 12.173 гласа пребачено демократском председничком кандидату Бајдену. Сведочили су и Џастин Мијали и Дејв Либи, обојица високорангирани државни техничари за електронско ратовање.Закључили су:

"Оно што овде имамо је превара коју можемо доказати подацима", казао је Мијали. "Гласачка воља народа Џорџије није онаква какву је потврдио државни секретар."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)