У РЕСТОРАН САМО СА НЕГАТИВНИМ ТЕСТОМ? Курц намерава да уведе строге мере како би омогућио откључавање земље

Тањуг

31. 12. 2020. у 00:18

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц рекао је да се планира да се од средине јануара уведе тестирање које би омогућило "откључавање", односно коришћење угоститељских, хотелских, али и објеката културе, спорта.

У РЕСТОРАН САМО СА НЕГАТИВНИМ ТЕСТОМ? Курц намерава да уведе строге мере како би омогућио откључавање земље

Фото: Танјуг/АП

Аустријска влада најавила је раније да ће рестриктивне мере трајати до 24. јануара, али да ће они који буду учествовали у масовном тестирању за викенд од 15. до 17. јануара и имају негативан налаз моћи да се "откључају" од 18. јануара, недељу дана пре других.

Објаснио је да је у току изграда предлога за који скупштина почетком јануара треба да створи законску основу.

Према том предлогу, угиститељске објекти ће моћи да користе већ од 18. јануара само они који имају негативан тест не старији од недељу дана, а када је реч о другим објектима, како културе, спорта, турзма, не старијим од 48 сати.

Курц је вецецрас за ОРФ казао да ће у гастрономији то надгледати надлежне здравствене власти, док ће свуда тамо где се иначе морају показати карте тражити и негативан тест.

Аустријски медији пренели су да први предлог владе предвиђа обавезан тест не само за културне манифестације, већ и свадбе, као и друге приватне прославе.

Прво масовно бесплатно тестирање, спроведено почетком месеца, прошло је уз слаб одзив, па је влада, којој је за циљ да тестирањем открије асимптоматске оболеле, донела одлуку да "откључавање" услови тестирањем.

Када је реч о вакцинацији, Курц је истакао да нема никакве паузе, већ да вакцине долазе у траншама.

На констатацију да је Израел већ вакцинисао више од 600.000 људи он је указао да се та земља кладила на Бионтек-Фајзер, док је ЕУ склопила споразуме са шест предузећа, не знајући које ће најбрже развити вакцину.

- Питање је сада да ли ће успети одобрење вакцине АстраЗенека, јер тада ће Аустрија у првом кварталу имати могућност да вакцинише више од пола милиона људи - нагалсио је он.

Истакао је да Аустрија повлачи све што може добити преко набавке ЕУ.

- Више не можемо, јер смо се у ЕУ договорили да нећемо појединачно преговарати са фармацеутским фирмама, како не би дошло интерно до такмичења - нагласио је Курц.

Он није желео да критикује процес набавке ЕУ, рекавши да нико није могао да зна да ће „Бионтек-Фајзер“ први добити одобрење за своју вакцину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)