РУСИ ПРАВЕ ВЕЛИКУ БАЗУ У АФРИЦИ: Кремљ шири свој утицај, ево чему ће служити логистички центар

Новости онлине

27. 12. 2020. у 19:16

ЛОГИСТИЧКИ центар руске морнарице у Судану неће бити усмерен против других земаља, изјавио је заменик министра одбране Русије Александар Фомин.

РУСИ ПРАВЕ ВЕЛИКУ БАЗУ У АФРИЦИ: Кремљ шири свој утицај, ево чему ће служити логистички центар

Фото: ЕПА

- У плану је изградња објеката за ратну морнарицу ван територије Русије, они су усмерени на обезбеђивање и реализацију националних интереса Русије на светском океану и не подразумевају агресију ни против које државе - рекао је Фомин у интервјуу за „Росијску газету“.  

- Сматрамо да стварање логистичког центра на територији Републике Судан одговара циљевима одржавања мира и стабилности у региону - објаснио је Фомин.

Према његовим речима, војна министарства двеју држава дуго су усаглашавала место, рокове и услове за постављање центра. Он се формира „на основу обостране жеље Русије и Судана да развијају војну сарадњу усмерену на јачање одбрамбених способности Руске Федерације и Републике Судан“.

Фомин је прецизирао да је Русија заинтересована за војно присуство у региону за борбу против тероризма, пиратерије, кријумчарења оружја, наркотика, трговине робовима, као и за осигурање безбедне комерцијалне пловидбе.

Истовремено, заменик министра је истакао да ће отварање руског центра у Судану створити услове за безбедне поморске активности не само за Русију, већ и за друге земље.

Почетком новембра објављено је да Русија планира да формира у Судану логистички центар за своју Војно-поморску флоту.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)