ЈЕРМЕНИ ТРАЖЕ РУСКУ БАЗУ: Опозиција у Јеревану моли Москву за помоћ како би сачувала земљу

Бранко ВЛАХОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - МОСКВА

25. 12. 2020. у 08:18

ЈЕРМЕНСКА опозиција моли Русију да отвори још једну базу како би помогла да се сачува територијална целовитост земље.

ЈЕРМЕНИ ТРАЖЕ РУСКУ БАЗУ: Опозиција у Јеревану моли Москву за помоћ како би сачувала земљу

Фото: Архива

Едмон Марукјан, лидер партије Просвећена Јерменија, објашњава да његова земља нема довољно новца да се заштити од Азербејџана, који чак и главни град Јерменије Јереван назива "азербејџанском историјском територијом".

Марукјан тврди да је почео консултације са партнерима из Русије, члановима јерменско-руске парламентарне комисије. Јерменска опозиција намерава да преко својих посланика иницира у парламенту да се отпочну преговори са Русијом око отварања нове војне базе у Сјуникској области, која граничи са Азербејџаном.

- Та база би била гарант дугорочног мира и безбедности у региону. Документ о новој бази Русије био би доказ о вековном пријатељству Руса и Јермена - каже он.

Истиче да постојећа руска база 102 у Гјумрију деценијама гарантује неповредивост граница Јерменије и Турске. Она има два гарнизона у Гјумрију, 16 километара од Јеревана и у самом Јеревану. У бази ради око 4.000 војника под уговором. Летилице су на аеродрому "Еребуни", код Јеревана. Тамо су стационирани авиони "миг 29", хеликоптери Ми-24П и Ми-8МТ. У бази се налази и батаљон ПВО система С-300.

ХАПСЕ ДЕМОНСТРАНТЕ У ЈЕРЕВАНУ

Специјалне полицијске снаге Јерменије почеле су да хапсе демонстранте који блокирају зграду владе у престоници Јеревану, тражећи да премијер Никол Пашинијан поднесе оставку. "Чланови кабинета нису могли да уђу у зграду ујутро и сада нам је циљ да их држимо под блокадом све док премијер Пашинијан не најави оставку", рекао је Исхан Сагателијан, један од лидера опозиције која организују протесте.

Ако се јерменски парламент и обрати Русији да отвори нову базу, питање је хоће ли то у Москви прихватити. То би био нови трошак, а какав би био ефекат, тешко је предвидети, јер је утицај западног лобија у Јеревану прилично јак.

Кад је 2018. премијер Никола Пашинијан, уз помоћ Запада, долазио на власт, његове присталице су на улицама носиле плакате: "Доста је било руске окупације" и "Руси, одлазите кући". Но, недавни сукоб у Карабаху је показао да су Јермени имали "навијаче" на Западу, али им нико није понудио конкретну помоћ док су ратовали против Азербејџана, који је на својој страни имао Турску. Да није било председника Русије Владимира Путина, који је послао око 2.000 миротвораца у Карабах, питање је шта би остало под контролом Јермена у тој непризнатој републици.

Иако председник Азербејџана Иљхам Алијев тврди да је проблем Карабаха решен, он ће наставити да наоружава своју армију.

- Азербејџан се припрема за нове војне авантуре, а њих може да спречи отварање нове руске базе у Сјунику. Осим тога, руски миротворци могу лакше и брже да добијају то што им треба из Сјуника, него из базе у Гјумрију - закључује Марукјан.


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)