ИПАК НЕКО НИЈЕ ЗАДОВОЉАН СПОРАЗУМОМ: Британска рибарска индустрија негодује

Тањуг

24. 12. 2020. у 21:30

ИПАК НЕКО НИЈЕ ЗАДОВОЉАН СПОРАЗУМОМ: Британска рибарска индустрија негодује

Фото: АП

БРИТАНСКА рибарска индустрија разочарана је што трговински споразум о Брегзиту постигнут са Европском унијом не предвиђа веће смањење приступа британским водама који тај блок тренутно има, рекао је представник удружења британских рибара Бари Деас.

- Индустрија ће бити горко разочарана што то није дефинитивнији прекид - рекао је Деас, извршни директор Националне федерације рибарских организација, за Ројтерс.

Британски премијер Борис Џонсон рекао је раније у току дана да је Британија договорила "разуман" петоипогодишњи прелазни период са ЕУ у погледу рибарства, дужи од три године које је желела, али краћи од 14 година које је ЕУ првобитно тражила.

Деас је рекао да ће највећу забринутост за ову индустрију вероватно представљати одлука да се дозволи да рибарски чамци ЕУ наставе да оперишу и до шест миља од обала Уједињеног Краљевства, што је половина ограничења од 12 миља коју индустрија тражи.

Присталице Брегзита кажу да је рибарство симбол суверенитета и да би риболовна подручја у британским водама требало да буду првенствено за британске рибарске посаде. ЕУ је настојала да осигура приступ бродовима држава чланицама попут Француске и Холандије.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)