ДЕЦА НА УДАРУ ЗБОГ НОВОГ СОЈА КОРОНЕ? Британски научници објавили забрињавајуће податке

Тањуг

22. 12. 2020. у 23:35

ЧЛАНОВИ саветодавне групе британске владе НЕРВТАГ тврде да су деца највероватније подложнија заражавању мутираним корона вирусом, у поређењу са његовим претходним сојевима, али да нема доказа да је нови облик вируса смртоноснији, пише Дејли мејл.

ДЕЦА НА УДАРУ ЗБОГ НОВОГ СОЈА КОРОНЕ? Британски научници објавили забрињавајуће податке

Фото: Depostiphotos

Епидемиолог Нил Фергусон, професор на Краљевском колеџу Лондон и члан НЕРВТАГ-а, тврди да постоји наговештај да су деца подложнија заражавању новим мутираним обликом корона вируса. Ова хипотеза, међутим, још није доказана.

Фергусон наводи да је број заражених новим сојем корона вируса међу децом млађом од 15 година много већи, у поређењу са бројем заражених другим сојевима САРС-ЦоВ-2 у истој старосној групи, али није навео тачне податке.

Он је рекао да је могуће да је нови сој вируса назван Б.1.1.7, који се појавио током новембарског карантина, у време првог школског полугодишта, настао због тога што је ова варијанта ефикаснија у заражавању деце него ранији облици САРС-ЦоВ-2.

Научници сматрају да је нови вирус инфективнији за 50 до 70 одсто, али не верују да је смртоноснији, нити да изазива теже облике болести код деце и одраслих.

Деца су до сада корона вирусом била заражена у много мањем броју него што оболевају од других респираторних болести, укључујући грип.

Према водећој теорији, ово се дешава због тога што деца имају много мање рецептора АЦЕ2 путем којих корона вирус улази у људске ћелије, а чији се број увећава са годинама.

Професорка Венди Баркли са Краљевског колеџа Лондон и чланица НЕРВТАГ-а тврди да су одрасли због тога лакша "мета" за корона вирус у поређењу са децом.

Баркли сматра да новим сојем вируса више бивају заражена деца, не због тога што су она његова "мета", него због тога што је сада мање инхибиран.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)