ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЗАЈЕДНИЧКОГ НЕПРИЈАТЕЉА: Мајкрософт, Гугл и Фејсбук удружују снаге

Novosti online

22. 12. 2020. у 22:56 >> 22:56

ГРУПА технолошких гиганата као што су Mајкософт, Гугле и многи други, су се удружила и стала на страну компаније Фејсбук која води правни рат око приватности.

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЗАЈЕДНИЧКОГ НЕПРИЈАТЕЉА: Мајкрософт, Гугл и Фејсбук удружују снаге

Фото: Танјуг/АП

Наиме, 2019. године БотсАп је тужио израелску компанију НСО Гроуп због продаје спајвер опреме, односно опреме за шпијунажу.

Наводи се да је уз помоћ њихове опреме преко 1.400 WхатсАпп налога нападнуто, те да су искористили слабости овог сервиса за слање порука. И друге компаније као што су Интернет Асосијешн, Циско, БМВер, Гитхаб и Линкдин су подржале Фјесбук у овој борби. Као одговор на тужбу Фејсбук компаније, НСО групације се бранила међународним имунитетом, пошто продаје опрему страним владама. Ипак, тај захтев је одбачен овог јула, те се сад та компанија жали на такву одлуку.

Управо због тога, Мајкрософт и друге компаније покушавају да истакну како та компанија не би смела да добије имунитет! У објави компаније Microsoft која носи назив “Сајбер плаћеници не заслужују имунитет” истакли су три разлога зашто верују да су активности НСО групације опасне.

“Верујемо да је њихов пословни модел опасан, те да такав имунитет би омогућио и другим приватним секторима да наставе свој опасан посао, без правних правила, одговорности и последица” – истиче Мајкрософт.

Они даље тврде да “оружја” те компаније могу бити веома опасна уколико падну у погрешне руке. Даље иситчу да такве алатке не подлежу истим ограничењима када су направљене од стране привате компаније, а не од владине безбедносне агенције. Владе морају да брину о дипломатским односима и да чувају своје становништво, што привате компаније не морају да ураде. На крај тврде да су теа латке опасност за човечанство, те да су оне коришћене на новинарима (новинари из Мексика и агенције Ал Џазире) и браниоцима људских права (појединим шпанским политичарима).

“Приватне компаније би требало да буду одговорне када користе технологију за сајбер-надзор како би прекршили закон, или знајући да ће иста да се користи у такве сврхе, без обзира на то ко је муштерија или шта покушавају да постигну” – сматра Мајкрософт који закључује: “Надамо се да ћемо уједињењем са нашим ривалима помоћи да заштитимо све наше муштерије и глобално-дигитални екосистем”.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)