КОРОНА У БРИТАНИЈИ ИМА ЧАК 23 МУТАЦИЈЕ: Агенција за лекове ЕУ одобрила "Фајзер - Бионтекову" вакцину, да ли штити од новог соја

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

21. 12. 2020. у 22:20

КОРОНА У БРИТАНИЈИ ИМА ЧАК 23 МУТАЦИЈЕ: Агенција за лекове ЕУ одобрила Фајзер - Бионтекову вакцину, да ли штити од новог соја

Фото ЕПА

ЕВРОПСКА агенција за лекове одобрила је у понедељак прво цепиво против вируса у ЕУ, лабораторије "Фајзер-Бионтек". После ове научне одлуке, очекује се и политичка сагласност Европске комисије која се мери сатима.

Свима се жури, а из Брисела су још раније саопштили да ће у случају позитивне медицинске одлуке, одобрити вакцину. Прва пелцовања би, тако, могла да почну 27. децембра.

Било је предвиђено да се Европска агенција з0а лекове (ЕМА) изјасни осам дана касније, али је све убрзано на захтев Немачке, која бележи велики пораст броја оболелих. Стручњаци Агенције, чије се седиште налази у Амстердаму, податке о вакцини су анализирали претходна три месеца, а радили су у две независне групе. Главни циљ им је био да у процени нађу баланс између евентуалних ризика и користи за човечанство. Радило се по убрзаној процедури. Ова сагласност је била предуслов да ЕУ започне са координисаном акцијом вакцинисања, а одлуке Брисела у принципу следи и Србија. Земље су спремне, а у ЕУ први ће бити цепљени станари старачких домова и особље које ради у овим установама.

Многи се питају да ли је, иако је убрзала доношење одлуке, Европска агенција за лекове, ипак каснила, имајући у виду да су САД, Канада, Израел, Швајцарска, Велика Британија и још неке државе већ дала сагласност за вакцину "Фајзер-Бионтек".

Првих дана нове године очекује се дозвола и за другу вакцину, коју производи "Модерна". Првобитно је било предвиђено да одлука буде донета 12. јануара, али ће се то, као и у случају цепива "Фајзер-Бионтек", догодити шест дана раније.

За то време, свет забрињава појава нове, мутиране варијанте ковида 19 на британском тлу. СЗО је упутила апел својим чланицама у Европи да обрате нарочиту пажњу и ојачају контролу. Први сучајеви мутиране короне су се на југу Велике Британије појавили још средином септембра, али је то сада узело маха. Додатни аларм упалила је изјава британске владе да је с новом варијантом епидемија "ван контроле", а спомиње се и да је заразност за 70 одсто већа.

Није ново да вирус мутира. Од појаве САРС-КоВ-2 до сада је забележено чак 20.000 промена! Разлика је у томе што ова најновија представља одједном чак 23 мутације, уз то још и на протеину који се директно везује на човеков. Све то омогућује његово далеко брже ширење, нарочито на млађу популацију. Ипак, стручњаци углавном истичу да то не значи да је вирус обавезно јачи, ако се брже шири. Неки мисле да су симптоми, чак, слабији. Из Европске агенције за лекове истичу да нема никаквих доказа да вакцина није ефикасне против новог соја. Али, анализе тек предстоје.

Ван британске територије, откривено је и девет случајева у Данској и по један у Италији, Холандији и Аустралији. Мутације на вирусу пријавила је и Јужна Африка. Због свега, многе земље су прекинуле све везе с Великом Британијом. Француска је то учинила превентивно на 48 сати, што је изазвало пометњу међу путницима. С овом земљом се овија чак 80 одсто саобраћаја камионима уз везу тунелом испод Ламанша или трајектима и блокада на дуже била би погубна. Границе ће се, зато, вероватно поново отворити, али уз стриктне контроле, са обавезним тестовима.

ПЛАШЕЊЕ ПРЕД КАРАНТИН

СУМЊИЧАВЦИ излазе и са теоријом да је "плашење" новом варијантом "измишљено" да би британске власти оправдале увођење закаснелих мера карантина усред божићних празника. Имајући у виду актуелну здравствену ситуацију, постоје чак и захтеви да се помери рок за "брегзит", који истиче 31. децембра.

СРБИЈА НИЈЕ ОБУСТАВИЛА АВИО-САОБРАЋАЈ СА ЕНГЛЕСКОМ

У БЕОГРАД И ДАНАС СЛЕТАЛИ АВИОНИ ИЗ ЛОНДОНА

ДОК се европске земље затварају и обустављају летове ка и из Велике Британије, због новог соја вируса корона идентификованог у тој земљи, ваздушни саобраћај између Лондона и Београда у понедељак се одвијао несметано, по реду летења.

И Северна Македонија је у понедељак обуставила летове ка Лондону, а увели су и карантин за путнике који долазе из Велике Британије. У националној авио-компанији "Ер Србија" кажу да нема назнака да ће саобраћај бити обустављен.

- Имамо три лета недељно ка Лондону и у понедељак је све функционисало нормално - напомињу у "Ер Србији". - Следећи лет је у среду, па у недељу. Да ли ће саобраћај бити прекинут зависи искључиво од одлуке Директората цивилног ваздухопловства.

Очекује се да ће ДЦВ у току дана разматрати могућност привремене обуставе авио-саобраћаја са Великом Британијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)