АМЕРИКА ОКРЕЋЕ ЛИСТ: Изабрани председник САД Џо Бајден у првом обраћању говори о легитимности своје победе

Д. САВИЋ

16. 12. 2020. у 00:35

ОДРЖАНА је вера у наше институције. Интегритет наших избора остао је ненарушен. Сада је време да окренемо страницу, да се ујединимо, да зацелимо ране.

АМЕРИКА ОКРЕЋЕ ЛИСТ: Изабрани председник САД Џо Бајден у првом обраћању говори о легитимности своје победе

Фото АП

Поручивао је ово Американцима изабрани председник САД Џозеф Бајден у првом обраћању јавности, које су преносиле све водеће америчке ТВ станице, недуго пошто су електори потврдили његову победу. Из свог дома у Вилмингтону, Бајден је уверавао да је "у борби за дух Америке, победила демократија".

Актуелни шеф Беле куће, републиканац Доналд Трамп, међутим, не само да не дели ово мишљење, већ и даље не признаје Бајдену победу, тврдећи да је "украдена":

- Најкорумпиранији избори у историји САД! - поручивао је Трамп на "Твитеру" на дан електорског гласања.
На Трампово подсећање на 74 милиона Американаца који су гласали за њега, Бајден је узвратио да је за њега и потпредседницу Харис гласао 81 милион грађана САД!

- Није пронађен ниједан доказ који би преокренуо или довео у питање резултате - тврдио је Бајден.

Осврнуо се оштро на тужбу Тексаса због нерегуларности у четири државе САД кључне за избор победника, коју је подржало двадесетак држава САД и преко 100 републиканских конгресмена. Рекао је да су напори Трампа и следбеника да на судовима преокрену резултат "толико екстремни, да то никада није до сада виђено".

- Срећом, Врховни суд је једногласно, одмах и потпуно одбацио те напоре - истакао је Бајден.

Фото АП

 

Џозеф Бајден, Фото АП

Трамп је, непосредно пошто су електори из Калифорније потврдили Бајденову победу, објавио на "Твитеру" да министар правде Вилијам Бар напушта функцију "непосредно пре Божића". Иако блиски Трампов сарадник, Бар је истакао да Министарство правде није открило доказе о изборној превари који би променили исход гласања 3. новембра, што је разљутило председника.

ПУТИНОВА ТАЧКА НА ИЗБОРЕ

Руски председник Владимир Путин пожелео је успех Бајдену током његовог мандата, саопштено је из Кремља. Из Кремља наводе да је Владимир Путин у телеграму пожелео успех новоизабраном америчком председнику.

Оно што је Трамп сматрао главним извором преваре, необично велико "затрпавање" биралишта "сумњивим" поштанским листићима, углавном са именом демократе, Бајден је објаснио вирусом корона. Тврдио је да је пандемија довела до онога "што је мало ко могао да предвиди, иако је могуће - највећој излазности у историји САД".

- Пламен демократије у овој нацији давно је запаљен. И сада знамо да ништа, чак ни пандемија нити злоупотреба власти, не може да угаси тај пламен - истакао је.

Поновио је Бајден и обећање да ће бити председник свих Американаца, без обзира на то да ли су гласали за њега. Колико је тај задатак тежак показало је и истраживање Фокс њуза. Док се 90 одсто следбеника демократа осећа "моћно", 67 процената републиканских присталица осећа бес.

Истовремено, Трампова ривалка на изборима 2016, Хилари Клинтон, која је тад освојила око три милиона више гласова од њега, али ипак изгубила због електорског система, затражила је укидање овог тела које је настало још у 18. веку. Заложила се да се председник бира директно народним гласањем, без Електорског колеџа. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)