БОЈАЗАН ОД БОЖИЋА: У Италији се најављују хитне строге мере како би се зауставило избијање новог, још опаснијег таласа епидемије

Милица Остојић (Рим)

14. 12. 2020. у 12:44

Како би могли изгледати предстојећи празници у Италији најбоље је показао протекли викенд, у којем је било толико масовних окупљања, да ни снаге јавног реда нису биле у стању да контролишу ситуацију и реагују на свим местима.

БОЈАЗАН ОД БОЖИЋА: У Италији се најављују хитне строге мере како би се зауставило избијање новог, још опаснијег таласа епидемије

Гужва у Трсту / Фото Танјуг

То је донело додатну забринутост због додатног ширења вируса и поништавању резултата у досадашњој борби за сузбијање заразе.

Протеклог викенда забележени су призори крцатих простора, и отворених и затворених, који заиста изазивају бојазан од додатног разбуктавања епидемије. Овдашње телевизије приказале су да није било слободног стола на мору, на језерима, у радњама, тржним центрима, чак и на планинама иако су затворени ски центри. Многи су чекали испред ресторана да се ослободи неко место како би искористили време до затварања у 18 сати.

Ово је нарочито било видљиво у регионима који су од црвених зона постали наранџаста или жута, па је уследило отварање јавних локала.

Од јутрос заседа Влада са Техничко-санитарним комитетом и разматра предлог доношења ургентних мера о забрани кретања већ за следећи викенд. Најављује се предлог здравствених власти да се читава Италија прогласи црвеном зоном, назначавајући посебно претпразнични и празнични период од 24. до 27. децембра и од 31. децембра до 2. јанаура као и 5. и 6. јануара.

Предлог нових мера и затварања заснива се и на одлукама које је спроводи Немачка. Уколико парламент изгласа нове мере, Италијанима следи потпуна забрана изласка из места становања, из чега ће бити изузети житељи малих места до 5.000 становника, који ће моћи да се крећу највише до 30 километара удаљености. У пракси нове мере би подразумевале затворене барове, ресторане и продавнице, осим самоуслуга и апотека.

Стиче се утисак да се касни са доношењем ових мера, јер се могло претпоставити шта ће се догађати, с обзиром на то да Италијани очигледно не одустају од забаве и празничног славља. Већ су резервисани сви расположиви ресторани за божићни ручак, као и бројни туристички објекти око Нове године.

- Трећи талас, драматичнији од другог, није више претпоставка, већ извесност - упозоравају здравствене власти на последице понашања недисциплинованих грађана дуж Апенинског полуострва.

И Влада се слаже са закључком да је сада ризик већи него летос, када је било масовних окупљања на морским обалама без поштовања заштитних мера. Уколико се не донесу строже мере, празници би могли бити “детонатор” још опаснијег таласа епидемије, јер је Италија у неславној статистици пре два дана надмашила Британце и избила на прво место у Европи по броју преминулих од корона вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)