ПРОВАЉЕНА ШИФРА ЗОДИЈАК УБИЦЕ ИЗ САН ФРАНЦИСКА: Мистерија решена после 50 година - ове поруке је слао новинарима

Tanjug

12. 12. 2020. у 14:33

ШИФРА од 340 знакова "проваљена" је 51 годину након што ју је такозвани Зодијак убица наводно послао у Сан Франциско Кроникл, потврдио је ФБИ.

ПРОВАЉЕНА ШИФРА ЗОДИЈАК УБИЦЕ ИЗ САН ФРАНЦИСКА: Мистерија решена после 50 година - ове поруке је слао новинарима

Foto: Jutjub/BuzzFeed Unsolved Network

Убица, који никада није ухваћен, убио је пет људи ножем и ватреним оружјем у Заливској области Сан Франциска крајем 1960-их, подсећа ББЦ.

"Надам се да се забављате у покушају да ме ухватите. Не бојим се гасне коморе, јер ће ме пре тога послати у рај, јер сада имам довољно робова да раде за мене", каже се у поруци, што не баца никакво светло на идентитет убице.

Порука је била једна од неколико послатих новинама током периода убистава.

У видеу који је објавио на Јутјубу, дизајнер из Вирџиније Дејвид Оранчак каже да је разбио шифру заједно с аустралијским математичаром Семом Блејком и Белгијанцем Јарлом ван Ејком, управником складишта и софтверским инжењером за разбијање кодова.

Тим, који је користио људску домишљатост и софтвер за дешифровање поруке, посветио је своје напоре жртвама и рођацима убијених.

Према Сан Франциско Крониклу, ово није прва кодирана порука која се приписује убици. Још две треба декодирати - од којих једна може садржати име убице.

Серија убистава започела је у децембру 1968. године када су мушкарац и жена убијени у свом аутомобилу. У јулу 1969. године још један мушкарац и жена су рањени, она је подлегла повредама, али је он преживео.

Касније те године, један пар је избоден ножем поред језера - а мушкарац је преживео. У октобру 1969. године у Сан Франциску је убијен возач таксија.

Убица, који никада није оптужен или идентификован, тврдио је у писму новинама да је убио 37 људи, али истражитељи су радили на основу укупно седам жртава, од којих је пет убијено.

Убиства су инспирисала два филма - Зодијак, у којем је глумио Роберт Дауни Џуниор, и Прљави Хари 1971. године, у којем је Клинт Иствуд глумио детектива у Сан Франциску.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)