ТРЕБА СТО ПУТА ДА ПРОКУНЕМО ТРАМПА: Рохани напао америчког председника, због његових одлука Иран гори од короне

Танјуг

09. 12. 2020. у 11:24

АМЕРИЧКЕ санкције отежавају Ирану да набавља лекове и здравствене залихе из иностранства, укључујући вакцине против корона вируса које су неопходне како би се обуздала најгора пандемија на Блиском истоку, изјавио је данас председник те земље Хасан Рохани.

ТРЕБА СТО ПУТА ДА ПРОКУНЕМО ТРАМПА: Рохани напао америчког председника, због његових одлука Иран гори од короне

Фото: ЕПА

- Наши људи би требало да знају да за било какву акцију коју планирамо да изведемо како бисмо увезли лекове, вакцине и опрему, треба сто пута да прокунемо Трампа - наводи званична иранска агенција ИРНА да је рекао Рохани.

Он је додао да је чак постало и изузетно тешко извести једноставне трансакције за набавку лекова из других земаља истичући да ће бити потребно више недеља за пренос средстава, преноси АП.

Рохани је рекао да, без обзира на то, власти чине све што могу да купују вакцине из иностранства, у нади да ће моћи да их доставе високоризичним појединцима што је пре могуће.

Администрација америчког председника Доналда Трампа увела је санкције банкарском сектору Ирана и нафтној и гасној индустрији те земље откако су се САД једнострано повукле из нуклеарног споразума са Ираном 2018. године.

Иако САД инсистирају на томе да су лекови и хуманитарна роба изузети из санкција, рестриктивне мере које се односе на трговину довеле су до тога да многе банке и компаније широм света оклевају да послују с Ираном, страхујући од казнених мера Вашингтона.

Иран је одсечан и од међународног банкарског система, што му отежава да врши пренос плаћања.

Иран је пријавио више од 50.000 смртниих случајева од последица корона вируса, док је више од милион људи заражено овим вирусом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)