РУСИЈА УПОЗОРИЛА ИРАН: Не залећите се - има оних који желе да се сами саплетете!

Новости онлајн

08. 12. 2020. у 15:42

РУСИЈА позива Иран да се не залеће и да покаже одговорност у ситуацији око Заједничког свеобухватног акционог плана за ирански нуклеарни програм, изјавио је заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

РУСИЈА УПОЗОРИЛА ИРАН: Не залећите се - има оних који желе да се сами саплетете!

Фото: ЕПА

- Позивамо иранску страну да се не залеће и да покаже одговоран приступ. Али основни узрок онога што се догађа су деструктивни поступци, које више месеци спроводе Сједињене Америчке Државе - рекао је Рјабков новинарима.

Он је приметио да „постоје утицајне снаге које су заинтероване за крах плана за ирански нуклеарни програм и то од руку Ирана“.

- Сматрамо да у тој ситуацији треба показати максималну одговорност - рекао је Рјабков.

Без подршке Москве за покретање додатних центрифига

Истовремено, Рјабков је истакао да намера Ирана да покрене три каскаде побољшаних центрифуга ИР-2м у подземном постројењу за обогаћивање уранијума у Натанзу није позитиван корак у условима сложене ситуације у вези иранског нуклеарног програма.

- Постепено удаљавање Ирана од својих добровољних обавеза у оквиру плана за нуклеарни програм није новост. Наравно да тај корак не додаје позитивну ноту и тако сложеној и натегнутој атмосфери око иранског нуклеарног програма - изјавио је он.

Он је додао да би министарски састанак комисије „петорке“ и Ирана у вези са иранским нуклеарним програмом могао да се одржи до Нове године и да се о датуму тренутно договара.

Парламент Ирана усвојио је раније опште тачке пројекта активирања нуклеарне делатности државе у светлу убиства иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеа, шефа Организације за истраживања и иновације при Министарству одбране Ирана, које се догодило 27. новембра у близини престонице.

Како је претходно саопштено, нацрт закона предвиђа повећање нивоа обогаћивања уранијума за 20 одсто и више (такав уранијум се сматра оружјем). Тренутно Иран обогаћује уранијум на нивоу изнад четири одсто, уместо 3,67 одсто предвиђених нуклеарним споразумом.

Поред тога, предвиђа употребу центрифуга за обогаћивање уранијума ИР-2М у ​​Натанзу и уградњу центрифуга ИР-6 на објекту у Фордоу, док истовремено нуклеарни споразум предвиђа употребу центрифуга прве генерације ИР-1. Нацрт такође укључује обнову реактора у Араку у облику у којем је био пре споразума и изградњу још једног реактора. Истовремено, један од делова нацрта обавезује власти да одустану од добровољног поштовања Додатног протокола споразума о заштитним гаранцијама са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА).

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)