„НАРЕДНИ САТИ ОДЛУЧУЈУЋИ“ Из ЕУ поручују: Тренуци када се „ломи“ договор са Великом Британијом

Танјуг

07. 12. 2020. у 13:09

НАРЕДНИ сати су одлучујући за будућност односа ЕУ и Велике Британије.

„НАРЕДНИ САТИ ОДЛУЧУЈУЋИ“ Из ЕУ поручују: Тренуци када се „ломи“ договор са Великом Британијом

Фото: Депоситпхотос

У тренутку смо када се ломи да ли ће бити договора или не, поручују у Бриселу.


Наклон што је главни ЕУ преговрач Мишел Барније јутрос обавестио амбасадоре земља чланица о ”интензивним” разговорма са британском страном, у дипломатским круговима оцењују да ”неког напретка има, али не и оног одлучујућег”.

”Схватамо да је било неког прогреса, али нису успели да премосте занчајне разлике у три кључне области: иста права, управљање и рибарство”, каже високи ЕУ дипломата.

Након паузе у преговоирма због ”непостојања услова за напредак”, главни преговарачи ЕУ и Велике Британије, Мишел Барније и Дејвид Фрост, наствили су јуче интензивне разговоре у Бриселу.

У Европској комисисији наглашавају да је, и поред временског лимита, важнија суштина договора са Лондоном која мора да заштити ЕУ интересе.

”Разговарамо да видимо да ли можемо да финализујемо свеобухватни договор о пратнерству са ВБ који превазилази трговински договор. Шта ће бити после, зависи од тренутних преговора”, изјавио је портапрол Комисије Ерик Мамер.

У Комисији понављају да се ЕУ од почетка спрема за ”све сценарије”, и да ће се председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен вечерас поново чути телефоном с премијером Велике Британије Борисом Џонсоном, како би поново проценили ситуацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)