ИТАЛИЈАНЕ ЈЕ ТЕШКО ДИСЦИПЛИНОВАТИ: Народ пожурио на одмор, али то ће представљати проблем

Милица Остојић - Дописник из Рима

04. 12. 2020. у 14:07

У ИТАЛИЈИ, по новом Декрету који је ступио на снагу јуче, 3. децембра, божићни и новогодишњи празници требало би да буду блиндирани и прослављени са онима са којима се живи, како се не би даље ширио корона вирус, посебно са јучерашњим бројем преминулих који је стигао готово до 1000, али традиција славља у Лепој земљи јача је од сваког разумног реаговања код повеликог броја становника.

ИТАЛИЈАНЕ ЈЕ ТЕШКО ДИСЦИПЛИНОВАТИ: Народ пожурио на одмор, али то ће представљати проблем

Фото: Танјуг/АП

Забрањено је кретање становништва из региона у регион и из једне општине у другу од 21. децембра до 7. јануара, али управо је од јуче, од ступања нових мера на снагу, започела масовна куповина карата у средствима јавног превоза према местима где живе рођаци или одлазак у куће за одмор.

Реч је о правом бежању закључно са 20. децембром, последњим даном када се може изаћи из места становања, како би ипак прославили празнике са рођацима и како би остали верни традицији упркос драматичној санитарној ситуацији.

Иако постоји дозвола о изузецима, да се са аутосертификатом могу посетити стари или болесни родитељ или рођаци, која треба да буде приказана контролама пре уласка у средства јавног превоза или на путевуима ако се креће колима, то није било довољно за упозорење да се не креће масовно и без окупљања за празнике како би се избегао трећи талас корона вируса у јануару.

Само у јучерашњем дану, када је ступио на снагу нови Декрет о мерама забране, сва места у аутобусима, посебно у возовима на релацији Милано-Напуљ, пролази кроз Рим и према Торину сва места су распродата, а за викенд 18. децембра у 4 воза већ има додатних 1.000 места.

Инфектолог чувене болнице "Сако" у Милану Масимо Гали упозорава да такав покрет подразумева велику контролу у средствима јавног превоза да не дође до масовних улазака или излазака из воза, али у кућама, у фамилијама нико не може контролисати понашање и колико ће се савесно придржавати прописаних мера сваки појединац. "Значи, очекујмо у јануару трећи талас Ковида и све невоље које он доноси, а прописане мере за празнике су требале управо то да спрече", закључује познати инфектолог.

Санитарни стручњаци упозоравају и даље, заједно са премијером Ђузепеом Контеом:

- Спасимо се од рођака негациониста Ковида за божићну вечеру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)