БЕЗ САГЛАСНОСТИ О ВАКЦИНАЦИЈИ У ЕУ: Лондон није чекао одлуку Брисела, почиње масовно цепљење становништва

Милица Остојић (Рим)

03. 12. 2020. у 16:32

БЕЗ САГЛАСНОСТИ О ВАКЦИНАЦИЈИ У ЕУ: Лондон није чекао одлуку Брисела, почиње масовно цепљење становништва

Фото ЕПА

ЕНГЛЕСКА почиње са вакцинисањем и прва је на свету која је усвојила Фајзер/БиоНТек вакцину а која би требало да заштити становништво од Ковида-19.

Лондон није желео да сачека зелено светло од Европске агенције за медицину (ЕМА) а која је најавила да ће 29. децембра објавити своју одлуку, док из Брисела стиже порука Европи да је енглеска преуерањеност "ризик по здравље".

Европа није сагласна о одлуци енглеских власти јер "се прескачу разни кораци и ригорозна контрола података у експериментисању и може довести у опасност здравље грађана". Међутим, у Великој Британији влада огромна еуфорија (преносе масовно данашњи италијански медији) тамошњи министар за Економски развој Алок Шарма објављује:

- Велика Британија је водила свет у победу против ове болести - а немачки амбасадор у Лондону Андреас Михаелис на то одговара: "Није то успех Енглеске већ је европски и интернационални".

И управо из Немачке стиже упозорење да "успоренији европски научни приступ јесте и због тога да се увећа поверење у вакцију". И Брисел подсећа и на то да је Велика Британија до 31. децембра партнер ЕУ, дакле требало је да сачека дозволу Европске агенције за медицину.

У Италији је јуче на седници Сената минисар Здравља Роберто Сперанца илустровао линије водиље у вакцинисању када стигну дозволе за сваку појединачну вакцину, са календаром од половине јануара: Астра Зенека-Оксфорд 16,1 милиона доза у првом тромесечју, 24,2 у другом, Фајзер 8,7 у првом, 8 у другом и 10 милиона у трећем тромесечју. За сада је Италија  купила 6 вакцина која ће бити ауторизоване на време, једна за другом. И планира укупни потенцијал, закључно са првим тромесечјем 2022. године 202.573.000 доза.

Полемике ко ће бити најпре вакцинисан у Италији: за сада је извесно да ће најпре у првом тромесечју када стиже за 1,7 милиона доза вакцине Фајзер, бити бесплатне а кога најпре вакцинисати, односно ко ће бити у другом реду, с обзиром да ће санитарни радници бити у првом, а у другом реду да ли најстарије особе или најлмађе, ученици, студенти као и наставници?

На Апенинском полуострву најоптимистичкија претпоставка је да ће се до лета/јесени 2021. године стићи до 20 од 60 милиона становника вакцинисаних и имунизованих, уз услов да све вакцине буду ауторизоване и произведене на време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)