УГРОЖЕН ИМ ОПСТАНАК: Намибија огласила продају 170 заштићених дивљих слонова

Танјуг

02. 12. 2020. у 23:56

УГРОЖЕН ИМ ОПСТАНАК: Намибија огласила продају 170 заштићених дивљих слонова

Фото: Ј. Скендерија

НАМИБИЈАје огласила продају 170 заштићених дивљих слонова због суша и повећања њиховог броја, саопштило је министарство за животну средину.

У реклами коју је објавио државни дневни лист "Нова ера" наводи се да је повећање броја несрећа услед сукоба између људи и слонова мотивисало продају сисара којима прети ризик од изумирања услед криволова и еколошких фактора, преноси Ројтерс.

Министарство животне средине, шумарства и туризма је саопштило да ће слонове моћи да купе купци из земље и иностранства који испуњавају строге критеријуме, попут оних који се односе на места на којима ће слонови бити смештени, а страни купци ће морати и да приложе доказ да власти у њиховој земљи дозвољавају увоз слонова.

Као и неколико других афричких земаља, Намибија покушава да одржи баланс између заштите врста као што су слонови и носорози, док истовремено настоји да умањи опасност коју ове животиње представљају када се приближе људским стаништима.

Напори Намибије за заштиту врста уживају међународну подршку, али су власти прошле године саопштиле да разматрају да повуку правила о глобалној трговини угроженим врстама, након што је на састаку ЦИТЕС-а (Конвенције о међународном промету угрожених врста дивље флоре и фауне) одбачен предлог о ублажавању рестрикција на лов и извоз белих носорога.

Намибија жели да у већој мери дозволи трофејни лов и извоз живих животиња, уз образложење да би то увећало средства потребна за заштиту угрожених врста.

Власти Намибије су у октобру продале сто бивола, док је у току прошле године продато хиљаду животиња из националних паркова, када се земља суочила са најгором сушом у последњих сто година.

Званични подаци показују да се од 1995. до 2019. године број слонова у Намибији увећао са око 7.500 на 24.000.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)