ОВО НИЈЕ ДОБРО: Шведски научник по математичком прорачуну даје прогнозу када ћемо да се изборимо са короном!

Novosti online

02. 12. 2020. у 21:12

ОВО НИЈЕ ДОБРО: Шведски научник по математичком прорачуну даје прогнозу када ћемо да се изборимо са короном!

Фото: Депоситпхотос

ЛУТАЈС Мекеш има само 26 година а већ је доктор наука и професор математике на Универзитету у Лестеру.

Због ауто-имуне болести ретко када излази из куће од марта, откако је почела европска епидемија вируса корона. А он је знао шта нас чека. Да ли зна шта ће нам се у 2021. години догађати?

Лутајс тврди да зна. И нема добру прогнозу.

Овај математички геније за којег британски медији тврде да је од марта месеца непогрешиво предвиђао све што се тиче борбе човечанства против короне и брзину проналажења вакцине каже да смо сами криви што смо дошли до овог разарајућег другог или трећег таласа, како га ко третира.

- Корона вирус ће на исти овај начин обликовати наше животе и стварати нам огромне проблеме још две године. Дакле, до средине 2022. године не видим решење. Ни са вакцинама. Прво, зато што и ако се појаве, а верујем да хоће ускоро, неће се сви вакцинисати. Друго, ако се одређена, немала група људи из света не вакцинише, корона вирус ће самим тим и даље циркулисати на мање или више разарајући начин - тврди на почетку приче Мекеш.

Фото: Depositphotos

Овај Шкот који напоље излази само кад мора да увече прошета пса са партнером истиче да је одсуство трајног карантина односно “локадауна” у 2020. направило то да смо сада сви на коленима. Ево и које је његово главно предвиђање.

- Једини начин за који знам да је немогућ, али би једини искоренио вирус корона је да наредне године дословно 12 месеци сви будемо у колективном карантину. Пошто је то реално немогуће извести, корона ће нам кројити животе још око 2 године. Чак и са вакцинацијом. До лета сам имао математичке моделе који су били стопроцентно на месту, а онда сам омануо једини пут на јесен не очекујући да ће пре месец дана толико људи на Острву, па и у Европи игнорисати мере. То ме је натерало да направим нови модел ‘понашања’ и моје бројке кажу да до средине 2022. године нема мира - каже Мекеш.

Фото: Депоситпхотос

- Морамо да се затворимо сви у куће. Државе да се међусобно помажу, да људи имају од чега да живе, али колективно затварање је једини начин да победимо вирус корона већ крајем следеће године. У супротном ништа до средине 2022. године. Ја нисам вирусолог нити епидемиолог, већ научник који све посматра кроз бројке и реакције људи које оне прате када дође до нове одлуке влада. Према овом што сада видим, а то је да је огроман број људи у Великој Британији и Европи љут на нове мере и не носе сви маске и не придржавају се правила, нисам нимало оптимиста - додао је он.

На крају је истакао и шта ће се догађати у 2021. години према његовим математичким моделима.

Фото: Д. Миловановић

- Ништа добро. У фебруару ће нас ударити нови талас, једнако жесток као овај. Карантин ће се поново увести почетком лета и трајаће до Нове године. Друге нема и то ће видети и политичари. Још у марту сам рекао да ћемо две године имати стравичних проблема с короном и како за сада ствари стоје, идемо ка томе - каже Мекеш, преноси Дејли стар.

(Најпортал)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)