ЛИДЕР ПРИДЊЕСТРОВЉА СРУШИО ЗАПАДНЕ СНОВЕ: Руски мировњаци остају ту где јесу

Novosti online

02. 12. 2020. у 08:18

ЛИДЕР ПРИДЊЕСТРОВЉА СРУШИО ЗАПАДНЕ СНОВЕ: Руски мировњаци остају ту где јесу

Фото: ЕПА

ЛИДЕР непризнатог Придњестровља Вадим Красносељски изјавио је да Кишињев поново покушава да покрене вештачки проблем „повлачења трупа“ из региона.

- Тренутно нема никаквих правних основа и предуслова за било какву измену актуелног формата мировне операције - рекао је лидер у интервјуу за „Парламентску газету“.

Красносељски сматра да се ради о политизованим изјавама које су усмерене на скретање фокуса са реалних тема у дијалогу између Кишињева и престонице Придњестровља – Тираспоља.

Према његовим речима, у Придњестровљу су навикли на громогласне изјаве молдавских политичара који се „не оптерећују покушајима да се удубе у садржај озбиљних питања“. Красносељски је позвао Кишињев да покаже више одговорности и промишљености приликом формулисања свог става.

Новоизабрана председница Молдавије Маја Санду је на конференцији за новинаре у понедељак позвала да се са територије непризнате Придњестровске Молдавске Републике повуче руска војска која чува складишта оружја. Санду је такође навела да сматра неопходним да се мировне снаге замене цивилним посматрачима под покровитељством ОЕБС-а. Раније је Санду изјавила да не намерава да се састане са лидером Придњестровља Вадимом Красносељским.

Придњестровље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспешног покушаја молдавских власти да насилно реше проблем 1992. године, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)