ЈАЧАЊЕ РУСКЕ ВОЈНЕ МОЋИ БРИНЕ НАТО: Црноморски регион ново место одмеравања снага истока и запада

Б. Влаховић - дописник из Москве

02. 12. 2020. у 11:00

ЈАЧАЊЕ РУСКЕ ВОЈНЕ МОЋИ БРИНЕ НАТО: Црноморски регион ново место одмеравања снага истока и запада

Фото архива

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је уочи почетка конференције министара спољних послова чланица тог војног савеза, која је почела јуче и наставља се и данас, да су чланице НАТО забринуте због јачања руске војне моћи и то питање ће бити једна од главних тема конференције.

НАТО брине руско присуство у Сирији и Либији, али и у Белорусији и Нагорном Карабаху.

Столтенберг је најавио и то да ће бродови НАТО земаља бити све присутнији у Црном мору. У расправи о безбедности у Црном мору учествовали су и министри спољних послова Украјине и Грузије. Иначе, министарски састанак је због епидемије вируса корона организован видео-везом.

- Црноморски регион има стратешки значај за НАТО и његове савезнике - објаснио је Столтенберг. - Три чланице НАТО, Турска, Бугарска и Румунија имају обалу на Црном мору.

Осим њих НАТО ће блиско сарађивати и са Грузијом и Украјином.

Американци планирају да један број војника који ће повући из Немачке буде пребачен у савезничке земље како би се ојачало присуство у црноморском региону.

С-300В4 на Курилима

РУСКИ противваздушни ракетни системи С-300В4 распоређени су на Курилским острвима, саопштено је из прес службе Источног војног округа. Системи С-300В4 су савремени високо прецизни системи ПВО, а предвиђени су за чување важних објеката од напада балистичких и аеродинамичких средстава из ваздуха. Реч је о четвртој верзији унапређеног С-300В противваyдушног ракетног система.

Фото архива

У децембру 2019. генерална скупштина ОУН је прихватила предлог украјинске резолуције о милитаризацији Крима и Црног и Азовског мора. Тражило се да Русија повуче војску са Крима. Тај документ су подржале 63 земље а против су биле Русија, Белорусија, Јерменија, Кина, Северна Кореја, Куба, Србија и још неке земље. Тада се 66 земаља суздржало од гласања. Председник Комитета за међународну сарадњу Савета Федерације (руског сената) Константин Косачов објашњавао је да је Америка мобилисала земље које су тада гласале против Русије.

ОСТАНАК У АВГАНИСТАНУ

- НАТО не сме да угрози мировне преговоре о Авганистану превременим повлачењем трупа из ратом захваћене земље - изјавио је јуче немачки министар спољних послова Хајко Мас, уочи виртуелног састанка са својим НАТО колегама. Према Масовим речима, да би се заштитило оно што је досад постигнуто, не смеју се предузимати било какве "исхитрене акције".

Западу смета што Русија модернизује своју црноморску флоту и јача свој Јужни војни округ. Као одговор на то у Бриселу предлажу да се на румунској и бугарској обали разместе обалски ракетни амерички системи као и ПВО.

Фото архива

У Москви сматрају да Американци дижу буку око јачања руске војне моћи да би могли да довозе своје ракете у близини граница Русије. На то упозорава и заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабов. Он је истицао и да је Русија спремна да ради на стварању механизама који би спречавали опасне инциденте који могу да доведу до примене атомског оружја. Москва је већ предлагала да се осавремени механизам који би спречавао инциденте на отвореном мору и приобалним водама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)