КОРОНА ЈЕ ЗАВЕРА КОЈОМ ХОЋЕ ДА УБИЈУ БОГА: Верска радио станица коју слушају милиони шири веома опасне теорије

Novosti online

01. 12. 2020. у 00:37

КОРОНА ЈЕ ЗАВЕРА КОЈОМ ХОЋЕ ДА УБИЈУ БОГА: Верска радио станица коју слушају милиони шири веома опасне теорије

Фото: Депоситпхотос

ВИРУС короне је резултат безбожничке завере? Та теза се већ чула од високих зваинчника Католичке цркве, али њу и даље слушају милиони слушалаца таласа „Радио Марије“. Директор и свештеник Ливио Фанцага у јутарњој емисији објашњава своје виђење како је дошло до пандемије: „За мене је та епидемија криминални пројекат који намеће елита читавог света како би створила свет без Бога.“

Политика и медији који сви говоре исто су део те ђаволске завере, каже тај радијски водитељ у свештеничкој одори.

Могло би се помислити да је то још једна од заумних теорија. Међутим, она није на неком медијском рубу, већ у програму који сваког дана слуша милион и по Италијана. „Радио Марија“ има фреквенција широм земље као и јавни сервис РАИ. „Марија“ је мегафон екстремно конзервативних католика у Италији, али и фактор политичке моћи у тој земљи.

Милиони евра од „добрих католика“

Ово није тек обичан радио, објашњава новинар Фабио Тоначи, већ „прави медијски концерн“ који годишње окреће милионе евра. За лист Ла Република је Тоначи добио увид у годишње билансе „Радио Марије“.

- Ту се окреће преко 20 милиона евра. Већина новца се користи за одржавање големе техничке инфраструктуре за 874 фреквенција у земљи - каже Тоначи.

„Радио Марија“ је присутна и на интернету и производи садржаје за друштвене мреже. Тоначи не може да јамчи да је реч о само 20 милиона евра који се виде у пословним књигама. Јер „Радио Марија“ је у међувремену читава мрежа истоимених станица широм света и готово је немогуће да се открију све везе међу тим радио-станицама које сежу од Бразила до Индонезије.

А највећи део прихода долази путем новчаних поклона слушалаца, каже Тоначи.

- Разговарали смо с бившим сарадницима 'Радио Марије'. Они сведоче о читавим врећама писама у којима су уплатнице, али и новчанице. Типичан слушатељ 'Радио Марије' је усамљена старија жена. А она ће пре или касније отворити новчаник и одазвати се позиву на милодар који се објављује скоро сваког сата.

Италијанска „Радио Марија“ је и велепоседник. Званично се води као власник преко 70 некретнина које је скоро све добила на дар од верних слушалаца. Тешко је рећи колико о свему томе зна – или жели да зна – пореска управа.

„Да вам све објасним...“

„Радио Марија“ је настала још 1986. као малена станица парохије у Ерби у близини језера Комо. Тако је то било неколико година док у тај радио није ушао новац Емануела Ферарија, својеврсног краља сира моцареле, а редакцију је повео Фанцага. Програм је мешавина молитви, поука о Библији, црквене музике која сеже од грегоријанског пева па до шлагера.

Али једном на дан радио-свештеник објашњава слушаоцима стање у свету. Ту говори оно што мисли и о абортусу, хомосексуалцима, мигрантима или исламу. И за будућег америчког председника Џозефа Бајдена је Фанцага уверен да је оруђе Сотоне.

Зато похвале у програму добија челник десничарске странке Лега Матео Салвини. Он је, према виђењу овог свештеника, „искрени католик“. Салвини узвраћа комплименте: „И ја слушам Радио Марију. Преглед штампе патера Ливија Фанцаге је увек права ствар.“

Тешко је рећи чије мишљење уопште шири „Радио Марија“. Тај радио рецимо преноси само понеке изјаве папа Фрање – међу њима нису позиви на толеранцију и разумевање.

Тако је и Ватикан у невољама због неких изјава које се чују на „Радио Марији“. Пре неколико година, кад је Италију погодила серија земљотреса, у програму тог радија могло се чути да је то казна Божија због закона о истополним заједницама који је у то доба уведен у Италији.

То је натерало и државни секретаријат Ватикана да се јавно извињава. Али се и додаје да Ватикан, дакле и поглавар Католичке цркве, немају утицаја на програм „Радио Марије“.

(Дојче веле)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nebojša

01.12.2020. 08:19

Nisam vernik, ali su sto posto u pravu! To je jasno svakome koji ima i trunčicu pameti. Trebalo je da dodaju i činjenicu da svetom vladaju zapadne satanističke sekte čiji su vidjeni članovi deo vladajuće političke i finansijske elite.