БЛУМБЕРГ О РУСКО-НЕМАЧКОМ ГАСОВОДУ: САД не могу да зауставе изградњу „Северног тока 2“

Новости онлине

29. 11. 2020. у 21:22

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе не могу да зауставе изградњу гасовода „Северни ток 2“ помоћу санкција, сматра старији научни сарадник на Оксфордском институту за енергетска истраживања Катја Јафимава, преноси агенција „Блумберг“.

БЛУМБЕРГ О РУСКО-НЕМАЧКОМ ГАСОВОДУ: САД не могу да зауставе изградњу „Северног тока 2“

Фото: АП

-Све у свему, још увек је могуће да се ‘Северни ток 2’ изгради до лета 2021. и добије све потребне сертификате за испоруку гаса следеће зиме- истакла је Јафимава.

Како се наводи у чланку, пред „Гаспромом“ су сада три задатка:

-пронаћи брод за извођење радова на полагању цеви,

-осигурати пројекат и

-добити сертификат да су радови безбедни и испуњавају стандарде Европске уније.

Даље санкције ће вероватно продужити овај период, али према речима Јафимаве, „Гаспром“ ће пронаћи решење за сваку од препрека на коју је наишао.

-Сједињене Америчке Државе морају да схвате да неће моћи да зауставе овај пројекат- нагласила је она.

Јафимава је подсетила да влада немачке канцеларке Ангеле Меркел може да помогне Москви. Она је навела да се министри у Берлину координишу са земљама Европске уније како би одговорили на америчке санкције, а посланици су се придружили индустријским групама које су се пожалиле да америчка страна очигледно прекорачује своја овлашћења у притиску на Берлин.

ГАСОВОД „СЕВЕРНИ ТОК“

Подсетимо, пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да у Европској унији продају свој течни природни гас.

САД сматрају да је ово политички пројекат који прети енергетској безбедности Европе. Руска страна више пута је изјављивала да је пројекат апсолутно комерцијалан и конкурентан и истицала да он не подразумева обуставу транзита руског гаса преко Украјине у ЕУ.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)