ПОБИЈЕНИ МИЛИОНИ ЖИВОТИЊА: Данска премијерка се расплакала на фарми где је због једне одлуке уништена читава индустрија (ВИДЕО)

Novosti online

27. 11. 2020. у 22:48

ПОБИЈЕНИ МИЛИОНИ ЖИВОТИЊА: Данска премијерка се расплакала на фарми где је због једне одлуке уништена читава индустрија (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

ДАНСКА премијерка Мете Фредериксен расплакала се када је посетила узгајивача визона који је изгубио своје животиње након владине одлуке да се побије њих 17 милиона како би се спречило ширење корона вируса.

Опозиција је тражила од Фредериксенове да поднесе оставку и да се гласа о неповерењу влади у парламенту након наредбе да се уништи цела популација нерчева. Наредбу је влада донела почетком новембра, а касније су признали да је била нелегална.

Власти су откриле заразу вирусом КОВИД-19 на стотинама фарми, као и нови тип вируса за који се сумњало да би могао да угрози ефикасност вакцина.

Говорећи о штети која је нанесена узгајивачима који се цео живот баве овим послом, Фредериксенова је дрхтавим гласом казала да је потресена.

Одлука о уништењу читаве популације визона, која је једна од највећих на свету и изузетно цењена због квалитета крзна, довела је владу у тешку позицију након што је признала да није имала законску основу да нареди убијање здравих животиња.

Након неколико турбулентних седмица од одлуке, министар пољопривреде дао је оставку пошто је унутрашња истрага открила пропусте у политичком процесу.

Данска је предложила забрану узгоја визона у земљи до 2022. године. Председник удружења узгајивача казао је да је индустрија која запошљава 6000 људи и извози крзно у вредности од 800 милиона долара годишње уништена.

Из опозиције тврде да уништавање нерчева није смело почети прије него што су донесени планови за компензацију власницима и радницима око 1.100 фарми.

(6yka.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)