ВЕЖБАЈУ И МАШТАЈУ О ПОВРАТКУ У ДОНБАС: Украјински генерали поручују политичарима - “враћање” територије је немогућа мисија (ФОТО)

Бранко ВЛАХОВИЋ, дописник "Вечерњих новости" - МОСКВА

27. 11. 2020. у 22:03

ВЕЖБАЈУ И МАШТАЈУ О ПОВРАТКУ У ДОНБАС: Украјински генерали поручују политичарима - “враћање” територије је немогућа мисија (ФОТО)

Фото: Министарство одбране Украјине

УКРАЈИНСКИ војни врх не жели да улази у авантуру ослобађања Донбаса, јер би број погинулих војника и цивила био јако велики.

Без обзира што озбиљни генерали и војни аналитичари у Кијеву упозоравају да Украјина није спремна да војнички заузме Донбас јер би се умешала супериорна Русија и тада би украјинска армија имала велике жртве, још постоје политичари у Кијеву који говоре о некаквом блиц-кригу, дакле изненадном нападу којим би заузели територију која је сада под контролом непризнатих република –Доњецке и Луганске.

- Вратити Донбас чисто војним путем је немогуће - каже генерал-пуковник Руслан Хомчак, начелник Генералштаба украјинске армије.

Тако је Хомчак послао поруку усијаним главама, политичарима попут бившег председника Петра Порошенка који је маштао да на тенку уђе у Донбас.

- У војној операцији ословађања Донбаса погинуле би десетине хиљада људи, само зато да би украјинска војска продрла три до пет километара у дубину. Осим тога, украјинска армија би морала да ратује у густо насељеним градовима, где би гинули цивили и то сигурно не би подржале цивилизоване државе. Русија би се умешала и одржала би победу, јер има више ресурса за ратовање од Украјине - објашњава генерал-пуковник Хомчак.

Фото: Архива "Новости"

Украјинско војно руководство је свесно и тога да их у Донбасу не би подржали грађани, па би се могло очекивати да ће се војницима „пуцати у леђа“. А противник ће стално добијати информације о кретању украјинске војске.

Мада су свесни да не могу да победе Русију која би стала на страну проруског становништва Донбасада, Украјина се и даље наоружава и набавља војну технику. У Николајевској области на полигону Широки лан одржане су тактичке вежбе у којима су коришћени турски ударни дронови (беспилотне летилице) „бајрактар ТБ2“, као и америчке противтенковске ракете „Џевелин“. Помоћу турских бесплотних летилица на вежбама су Украјинци проналазили и ликвидирали противничке позиције.

Није никаква тајна да Украјина жели не само да купи, већ и организује код себе производњу беспилотних летилица „бајрактар“. О томе су се већ договорили председници Турске и Украјине Таип Ердоган и Владимир Зеленски.

На прошлим маневрима очигледно збуњени украјински војници нису могли да испале ракету из „џевелина“, па су их зато исмејавали њихови новинари. Овај пута су били успешни, саопштила је информативна служба МО Украјине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)