ХРВАТСКА ЈЕ ПРЕД КОЛАПСОМ: Три министра целу ноћ тражила решење, привреда прети блокадом

Novosti online

27. 11. 2020. у 11:10

ХРВАТСКА ЈЕ ПРЕД КОЛАПСОМ: Три министра целу ноћ тражила решење, привреда прети блокадом

Фото: Депоситпхотос

НАКОН што је премијер Андреј Пленковић представио нове мере против коронавируса, према којима се од поноћи забрањује рад кафићима и ресторанима, као и теретанама, од 9 сати у влади је у току састанак.

Главна тема су мере којима влада планира обештетити предузетнике којима ће због нових мера бити онемогућен рад.

Председник Удружења угоститеља Загреба Франз Летица изјавио је уочи састанка како је важно да се данас постигне договор.

- Данас морамо све договорити. Не сме бити другог круга преговора, то је кључна чињеница - изјавио је Летица.

Казао је и како не смеју одустати од својих захтева, јер то је једино што им преостаје за њихов рад и пословање. "Све што тражимо је реално, сви захтеви су реални и на томе треба инсистирати", рекао је.

На опаску како влада шаље поруку да (угоститељи) морају бити свесни стања у буџету, одговорио је како су угоститељи тога свесни. "Зато смо понудили тај модел где ми њих практично кредитирамо, не тражимо новац одмах него кроз период од три године", рекао је.

- Ако ништа друго не преостаје, блокада је оно што ће се догодити - истакли су.

Нове мере изазвале су бурне реакције предузетника, а председник удружења Глас предузетника Хрвоје Бујас каже да су у приватном сектору спремни и на штрајкове.

Кључни проблеми и изазови

Што је кључни економски проблем после објаве нових мера?

Хрватска клизи у рецесију с двоструким дном, а још немају ни визију социјално-економских подршка за затворене бизнисе, у ситуацији кад би се већ требало лансирати екстензивне мерепривредног опоравка, пише Јутарњи лист.

Шта ће бити основа за преговоре Владе и угоститеља?

Према доступним информацијама, чини се да су и угоститељи и министри проучавали решења виђена у земљама које су пре Хрватске увеле неку врсту парцијалног лоцкдоwна. Идеја је видети шта је финансијски могуће па интегрисати то решење у хрватски модел, складно нашим пореским оквирима

Шта је учинила Немачка?

Када су прогласили затварање кафића, одмах су најавили исплату 75 одсто прихода за мале и средње подузетнике којима је епидемиолошким мерама онемогућен рад, као и 70 посто за велике предузетнике.

(Индекс.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)