ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ПРЕВАРИО ФБИ: Украо је 200.000 долара, искочио из авиона и отишао у легенду, а ни 49 година касније се не зна ко је он (ФОТО)

Novosti online

27. 11. 2020. у 00:45

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ПРЕВАРИО ФБИ: Украо је 200.000 долара, искочио из авиона и отишао у легенду, а ни 49 година касније се не зна ко је он (ФОТО)

Фото: Принтскрин

ЧОВЕК звани Д. Б. Купер на данашњи дан је, уз претњу бомбом, отео авион који је летео од Портланда до Сијетла 24. новембра 1971.

Након што је у Сијетлу ослободио путнике и посаду, наредио је пилотима да полете за Мексико, а потом је скочио с падобраном кроз задња врата са 200.000 долара, негде изнад шумовитог терена Вашингтона.

Никада више није виђен и то је до дан-данас остао један од најмистериознијих случајева у америчкој историји.

Био је то дан пред Дан захвалности и Американци су широм земље журили да се што пре окупе са својим породицама.

Један од путника који је купио "ласт-минуте" карту био је и мушкарац који се представио као Ден Купер, а путовао је од Портланда до Сијетла.

Фото: Принтскрин

Међутим, убрзо након полетања, Купер је младој стјуардеси Флоренс Шафнер предао једну поруку. Мислећи да је он само један усамљеник који је тражио њен број телефона, игнорисала ју је, али јој је Купер поручио да погледа поново.

"Имам бомбу", писало је. Наредио је Флоренс да седне поред њега и полако отвори његову торбу како би се уверила да је унутра заиста бомба.

Имао је захтеве - да авион слети у Сијетл где ће се напунити горивом, али и додатним теретом - 4 падобрана и 200.000 долара. Другим путницима је речено да им је лет одложен због механичког проблема, а заправо, авион је кружио изнад Пацифика око 2 сата док је организовано прикупљање новца.

Фото: Принтскрин

"Није био нервозан, чинило се и да је фин. Није био суров или безобразан", рекла је Тина Маклов која је тада била део кабинског особља.

Купер је наручио пиће и платио га док су кружили. Убрзо је авион слетео и новац је донесен, као и падобрани. Особљу и путницима је рекао да се губе, а пилотима је наложио да га одведу у Мексико.

Када су му рекли да не могу без још једног додатног пуњења горива да га одведу на жељену локацију, дошли су до компромиса - рекао им је да се упуте у Рино, у Невади.

Међутим, после једно пола сата, Купер је искочио из авиона у кишовиту ноћ.

Нису га спазили ни ловци који су добили задатак да прате авион.

Тако је Купер одлетео у историју, а и његово право име је и даље непознато. Медији су га потом грешком прозвали Д.Б. Купер.

Фото: Принтскрин

Није јасно ни да ли је икада преживео тај скок, али је мању суму новца пронашао дечак Брајан Инграм (8) док је био на камповању са породицом.

Нови документарац покушава да открије ко би могао бити мистериозни Купер.

Дуен Вебер, криминалац који је признао пљачку на самрти; Барбара Дејтон, пилот, иначе прва особа која је у Вашингтону променила пол или Лин Дојл Купер, ратни ветеран који се на Дан захвалности 1971. појавио у свом породичном дому са необјашњивим повредама и исто тако необјашњивим богатством.

Ипак, сумња се да је главни осумњичени Ричард Мекој јуниор, одликовани борац из Вијетнама и стручњак за експлозиве који је 1972. године отео авион на скоро исти начин и извукао се са 500.000 долара.

Фото: Принтскрин

Мекој је за ту отмицу напослетку ухапшен, али је побегао уз помоћ пиштоља који је био направљен од сапуна. Убијен је када су агенти ФБИ покушали да га ухвате други пут, преноси Дејли стар.

Његова жена је потом тужила два агента ФБИ која су у књизи тврдила да је он био Д.Б. Купер, а она његова саучесница.

Да ли је то био заиста Мекој или је отмичар авиона и дан-данас жив и неоткривен, неће се још дуго знати.

Фото: Принтскрин

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)