ЕРДОГАН НИЈЕ ПОСЛУШАО УПОЗОРЕЊА: Француска тражи да ЕУ уведе санкције Турској

Танјуг

26. 11. 2020. у 15:19

ЕРДОГАН НИЈЕ ПОСЛУШАО УПОЗОРЕЊА: Француска тражи да ЕУ уведе санкције Турској

Фото: ЕПА

ФРАНЦУСКА предлаже да Европска унија након упозорења из октобра следећег месеца уведе санкције Турској, али тек треба да добије подршку влада земаља ЕУ поред Грчке и Кипра, кажу француски званичници.

Париз наводи да турски председник Реџеп Тајип Ердоган није послушао упозорења лидера ЕУ 1. октобра да се повуче у спору око истраживања плина у Средоземљу или да се суочи са последицама.

Француска није израдила детаљни план санкција, али дипломате кажу да би мере погодиле турску економију, вероватно у бродарству, банкарству и енергетици.

Очекује се да ће Европски парламент данас затражити санкције, осуђујући Ердоганову посету почетком овог месеца отцепљеним кипарским Турцима на северу Кипра.

Француска се такође сукобљава са Турском због конфликта око Нагорно-Карабаха. Париз је, наиме, оптужио Анкару за подстицање кризе на Кавказу, што та земља одбацује.

- Турска зна шта треба да уради - рекао је француски министар спољних послова Жан Ив Ле Дриан ове седмице на француском парламентарном саслушању под називом: Суочавање или сарадња, на њима је.

Турско Министарство спољних послова критиковало је ЕУ због разговора о санкцијама, рекавши да таква расправа није била корисна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)