ЛУКАШЕНКА АНАТЕМИСАЛА ЛАЖНА ЦРКВА: Самозвани епископ Свјатослав Логин у "рату" против белоруског председника

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

26. 11. 2020. у 00:07

ЛУКАШЕНКА АНАТЕМИСАЛА ЛАЖНА ЦРКВА: Самозвани епископ Свјатослав Логин у рату против белоруског председника

Лукашенко и син Николај у цркви / Фото Regnium. ru

ВЕСТ да је председника Белорусије Александра Лукашенка искључила из својих редова Белоруска аутокефална православна црква, објавиле су минулих дана многе западне агенције.

Али ретки су они који су објаснили да се ради о "самозваној" цркви која делује у иностранству и има симболичан број храмова и верника. Већина оних који су се родили у Белорусији и даље посећују храмове који припадају Руској православној цркви на чијем је челу патријарх Кирил.

У храму у Торонту у Канади самозвани архиепископ Свјатослав Логин који је на челу тзв. белоруске аутокефалне православне цркве прочитао је анатему Лукашенку за којег је рекао да се родио у православној вери, али он и они који га подржавају служе сотонској власти. Логин је запретио свима који служе садашњој власти у Белорусији проклетством и поручио им да њих и њихове потомке чека на оном свету пакао.

Самозванац Свјатослав Логин тврди да има присталице и храмове не само у северној Америци, него и Аустралији и Азији. Он објашњава својим присталицама да је његова црква равноправна са осталим аутокефалним црквама што није тачно јер је нико није признао.

Та аутокефална црква у Белорусији у Минску има само један храм и он није регистрован. Још од почетка деведесетих година кад се и у Белорусији пробудио национализам, истомишљеници Свјатослава Логина су покушали да региструју своју цркву али нису успели. Мала група расколника у Белорусији је ишла путем самопроглашеног патријарха у Украјини Филарета Денисенка па је извесни Иван Спасјук прогласио себе поглаваром Белоруске православне аутокефалне цркве. Почели су да граде свој храм који никада нису завршили.

Добри познаваоци православља у Белорусији тврде да се тамо не може поновити случај из Украјине. Православна црква у Белорусији је 1989. добила широка аутономна права а недавно је на чело белоруских православаца именован митрополит мински и заславски Вењамин (52), рођен у Брестској области. Раније су на тим местима углавном били искусни свештеници које је у Минск слала Московска патријаршија.

- Било која црква може да прокле само свог верника па је анатема Лукашенка бесмислена - објашњава руководилац Синодалног информационог одела Белоруске православне цркве протојереј Сергиј Лепин.

УКРАЈИНАЦ

САМОЗВАНАЦ Свјатослав Логин је по националности Украјинац и каријеру је почео у Кијевском патријархату, а потом је прешао у другу групу украјинских расколника и на крају је дошао у белоруску православну аутокефалну цркву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)