ЛУКАШЕНКА АНАТЕМИСАЛА ЛАЖНА ЦРКВА: Самозвани епископ Свјатослав Логин у "рату" против белоруског председника

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

26. 11. 2020. у 00:07

ВЕСТ да је председника Белорусије Александра Лукашенка искључила из својих редова Белоруска аутокефална православна црква, објавиле су минулих дана многе западне агенције.

ЛУКАШЕНКА АНАТЕМИСАЛА ЛАЖНА ЦРКВА: Самозвани епископ Свјатослав Логин у рату против белоруског председника

Лукашенко и син Николај у цркви / Фото Regnium. ru

Али ретки су они који су објаснили да се ради о "самозваној" цркви која делује у иностранству и има симболичан број храмова и верника. Већина оних који су се родили у Белорусији и даље посећују храмове који припадају Руској православној цркви на чијем је челу патријарх Кирил.

У храму у Торонту у Канади самозвани архиепископ Свјатослав Логин који је на челу тзв. белоруске аутокефалне православне цркве прочитао је анатему Лукашенку за којег је рекао да се родио у православној вери, али он и они који га подржавају служе сотонској власти. Логин је запретио свима који служе садашњој власти у Белорусији проклетством и поручио им да њих и њихове потомке чека на оном свету пакао.

Самозванац Свјатослав Логин тврди да има присталице и храмове не само у северној Америци, него и Аустралији и Азији. Он објашњава својим присталицама да је његова црква равноправна са осталим аутокефалним црквама што није тачно јер је нико није признао.

Та аутокефална црква у Белорусији у Минску има само један храм и он није регистрован. Још од почетка деведесетих година кад се и у Белорусији пробудио национализам, истомишљеници Свјатослава Логина су покушали да региструју своју цркву али нису успели. Мала група расколника у Белорусији је ишла путем самопроглашеног патријарха у Украјини Филарета Денисенка па је извесни Иван Спасјук прогласио себе поглаваром Белоруске православне аутокефалне цркве. Почели су да граде свој храм који никада нису завршили.

Добри познаваоци православља у Белорусији тврде да се тамо не може поновити случај из Украјине. Православна црква у Белорусији је 1989. добила широка аутономна права а недавно је на чело белоруских православаца именован митрополит мински и заславски Вењамин (52), рођен у Брестској области. Раније су на тим местима углавном били искусни свештеници које је у Минск слала Московска патријаршија.

- Било која црква може да прокле само свог верника па је анатема Лукашенка бесмислена - објашњава руководилац Синодалног информационог одела Белоруске православне цркве протојереј Сергиј Лепин.

УКРАЈИНАЦ

САМОЗВАНАЦ Свјатослав Логин је по националности Украјинац и каријеру је почео у Кијевском патријархату, а потом је прешао у другу групу украјинских расколника и на крају је дошао у белоруску православну аутокефалну цркву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)