ПРОТЕСТ БЕЧКИХ ТАКСИСТА: Против дампинг цена и новог Закона о превозу путника

Танјуг

25. 11. 2020. у 17:17

ПРОТЕСТ БЕЧКИХ ТАКСИСТА: Против дампинг цена и новог Закона о превозу путника

Фото: Н. Фифић

ВИШЕ од 700 таксиста протестовало је вечерас у Бечу против измене закона о превозу путника која ће, како сматрају, отворити врата ценовном и социјалном дампингу у такси бранши.

Таксисти су истакли да измена закона угрожава њихову егзистенцију и представља смртоносни ударац за многе таксисте, који су ионако због корона кризе пред одлуком о напуштању овог посла.

-Одлучили смо се да доскорашњи виртуелни протест пренесемо у реални свет- истакао је председник удружења бечких таксиста Ресул Екрем Генилташ.

Таксисти су вожњом у дугој колони блокирали главне саобраћајнице у центру Беча.

Међу таксистима који протестују били су и бројни српског порекла.

-Протестујемо зато што желимо да сви буду једнаки на такси тржишту. Да за све важе иста правила. Да не може неко да вози за пет евра, а неки за 20. Сви смо исти небитно одакле смо. Сви желимо да радимо и зарадимо, и да кући донесемо парче хлеба- казао је Дејан Тодоровић који је већ седам година таксиста у Бечу.

Дарко Томић, који је већ 11 година таксиста у Бечу, каже да су се таксисти дигли због закона, који је израђен за само недељу дана, и који ће променити онај за који су се таксисти борили седам година.

-Хоће да нам уведу да свако може да превози пзтнике. Тиме уништавају нас таксисте. Ова влада је, овим законом, нешто много погрешила. Ако се закон не буде променио многи од нас ће морати да затворе- поручио је он.

Томић је указао да је пандемија већ задала тежак ударац таксистима, због које су изгубили протеклих месеци приходе у висини од чак 70 одсто, јер нема туриста, вечерњег изласка.

-Претходно нам је ударац задао Убер, и тада смо мислили да не може бити горе, али овај закон је показао да увек може бити горе- нагласио је он рекавши да је закон направљен за Убер и сличне компаније, а да ће таксисти који возе по таксиметру морати да затворе своје фирме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)