УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Први вакцинисани грађани у Европи већ пре краја децембра ове године

Тањуг

25. 11. 2020. у 10:59

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Први вакцинисани грађани у Европи већ пре краја децембра ове године

Фото: Танјуг/АП

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен најављује да ће први грађани Европе бити вакцинисани против Ковид-19 већ пре краја децембра ове године.

Лајен је у свом говору пред Европским парламентом упозорила да и поред "светла на крају тунела" не сме бити брзог попуштања мера уведених против ширења вируса.

- Ситуација са пандемијом и даље озбиљна. Са скоро 3.000 смртних случајева дневно, КОВИД-19 је био узрок смрти број 1 у ЕУ прошле недеље. Болнице су и даље под притиском, знам да власници радњи, бармени и конобари желе укидање ограничења, али не смемо понављати исте грешке. Пребрзо и превише опуштање ризикује трећи талас после Божића - поручила је фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен наглашава да ће овај Божић у ЕУ бити другачији и тиши, али да има и добрих вести.

- Европска комисија је до сада осигурала уговоре са шест компанија. Први европски грађани могли би се већ вакцинисати пре краја децембра. Напокон је светло на крају тунела - каже фон дер Лајен.

Она је позвала земље чланице да одмах припреме логистику за распоређивање милиона доза вакцина што подразумева милионе шприцева, хладна складишта, организацију центара за вакцинацију и обуку особља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)