НЕОЧЕКИВАНИ ПОБЕДНИК ПАНДЕМИЈЕ: Председник је сада популаран у региону у којем су га некад мрзели

Novosti online

23. 11. 2020. у 17:22

НЕОЧЕКИВАНИ ПОБЕДНИК ПАНДЕМИЈЕ: Председник је сада популаран у региону у којем су га некад мрзели

Фото: ЕПА

СЕВЕРНОИСТОЧНИ сушни регион Бразила је међу најсиромашнијима и уједно је најтеже погођен вирусом корона. Међутим, неочекивани херој борбе против Ковида међу локалним становништвом је десничарски председник Жаир Болсонаро.

Када је на почетку пандемије умањивао њену озбиљност, популарност му је опала. Сада је више од 160.000 људи умрло током пандемије али Би Би Си наводи да га уз издашну помоћ владе многи виде као спасиоца.

Фармерске породице примиле су више месечних уплата од по 116 долара, а та помоћ се цени у крајевима који зависе од пољопривредне производње.

Готовина је помогла Болсонаровој популарности у овом, некад левичарском подручју, али није ствар само у томе. Болсонаро је обећао завршетак отегнутих инфраструктурних пројеката и план довођења воде за 12 милиона људи.

Док критичари указују на његово кобно управљање здравственом кризом, фармери су му захвални, наводи Би Би Си.

"Рио тајмс" наводи да Болсонара подржава 41 одсто људи, што је највећи проценат од фебруара прошле године. Према последњој анкети спроведеној почетком новембра, популарност му је била на 38 одсто, флуктуишући позитивно у границама маргине грешке, која је око три процента горе или доле.

Ројтерс указује да је анкета "Датафолха" показала да 37 одсто испитаника посматра владу као "добру", док их је у јуну било 32 одсто, а да је 34  процената види као "лошу". Болсонаро, који се и сам опоравио од Ковида, нашалио се на Твитеру након што су анкете показале повећану популарност.

- Истина, полуистина или лажне вести? Добро јутро свима - написао је он.

Бразил је на трећем месту у свету по броју заражених - 6,05 милиона, а други по броју умрлих - преко 169.000 случајева.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)