ВАЖНА ТЕМА ЗА РУСИЈУ: Путин се огласио о Нагорно-Карабаху (ВИДЕО)

Novosti online

20. 11. 2020. у 17:38

ВАЖНА ТЕМА ЗА РУСИЈУ: Путин се огласио о Нагорно-Карабаху (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да је питање решавања сукоба у Нагорно-Карабаху важно и са становишта осигуравања унутрашње безбедности Русије.

- За нас, за Русију, сукоби ове врсте и њихово решавање имају посебан значај, за нас то нису празне речи, имајући у виду да у Русији живе милиони Јермена и Азербејџанаца - рекао је руски лидер на састанку чија је тема била рад руске мировне мисије у Нагорно-Карабаху.

Путин је нагласио да Русију са Азербејџаном и Јерменијом „повезују вековне везе“.

- То за нас има и унутарполитичку димензију и у том погледу је веома интересантно са тачке гледишта осигуравања унутрашње безбедности, са аспекта политике - нагласио је Путин.

Путин је на састанку похвалио рад руских мировњака у Нагорно-Карабаху.

- Користим ову прилику да нагласим да је рад руских мировњака јасан и организован. Оперативно спроведено деминирање омогућило је да се успостави добра, поуздана веза у региону, а распоређивање наших мировних снага омогућило је да се заустави крвопролиће и да се избегну нове жртве - рекао је Путин.

Он је додао да руски војници ефикасно контролишу поштовање примирја у Нагорно-Карабаху.

- Режим прекида ватре поштују обе стране. Ситуација се генерално стабилизовала - истакао је руски лидер.

Поред тога, руски војници настављају да прате избеглице, осигуравају безбедност колона са хуманитарним теретима, истакао је руски председник.

Према његовим речима, сви хуманитарни напори Русије и помоћ треба да буду од користи јерменском и азербејџанском народу.

- Саосећамо са свима који су се нашли у невољи - рекао је руски лидер.

Заштита светиња

Русија рачуна да се у решавање хуманитарних задатака у Нагорно-Карабаху укључе и УНЕСКО, као и Дечји фонд УН (УНИЦЕФ), рекао је Путин.

Руски лидер је додао да посебно жели да скрене пажњу на заштиту историјских споменика и верских објеката, како азербејџанских, тако и јерменских, истакавши да то питање има „важну моралну, људску димензију“.

- Сматрам да је веома потребно да се овде укључи УНЕСКО. Такође рачунамо на УНИЦЕФ-ову помоћ деци и тинејџерима који су посебно беспомоћни пред страхотама војних сукоба - истакао је Путин.

Решавање хуманитарних проблема

Русија ће у најскорије време послати делегацију за решавање кључних проблема у Нагорно-Карабаху, између осталог, и хуманитарних, изјавио је Путин.

Он је подсетио да је у сталном контакту са својим колегама и у Јерменији и у Азербејџану.

- Са оба лидера сам се договорио да ће у најскорије време у Јерменију и Азербејџан бити послата руска делегација коју ће чинити руководиоци низа министарстава и ресора - рекао је руски лидер, истакавши да ће задаци делегације бити разматрање „актуелних, најважнијих питања реализације трилатералног споразума од 9. новембра“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)