ПОХЛЕПА НЕМА ГРАНИЦА: Италија преплављена лажним лековима са ознаком анти-ковид

Милица Остојић (Рим)

17. 11. 2020. у 12:46

Појава која је примећена још у пролећном периоду епидемије короне, сада је у Италији узела маха - на делу је права “инвазија” лажних лекова и производа са ознаком анти-ковид.

ПОХЛЕПА НЕМА ГРАНИЦА: Италија преплављена лажним лековима са ознаком анти-ковид

Фото Танјуг-АП

Похлепни носиоци таквог бизниса не посустају, па су државни органи били приморани да поведу још једну борбу у доба епидемије. У току су заплене таквих производа у читавој Италији, да сада је одузето најмање 90.000 паковања спремних за продају.

Сарадња са Интерполом на Средњем Истоку и Северној Африци, регионима одакле је најчешће долазила спорна роба, донела је добре почетне резултате. Ипак акценат акције ставља се на продају која се одвија преко интернета, а њој је и најтеже ући у траг.

Контролама су до сада подвргнуте земље одакле најчешће долази ова роба: Ирак, Јордан, Кувајт, Либан, Либија, Мароко, Катар, Саудијска Арабија. Кренуло се са инспекцијама и запленом у лукама, на аеродромима, на земаљским границама, зонама слободне размене, поштанским магацинима, великим тржним центрима, апотекама и разним продајним местима.

У Италији су контроле започете захваљујући сарадњи са Италијанском агенцијом за лекове (Аифа) и Министарством за здравље, почело са праћењем одакле се шаљу лекови у Италију, преко главних лука и аеродрома. Заплењене су ампуле, таблете и капсуле у вредности од преко пола милиона евра.

Европа заједно са Италијом координира ове контроле како би се спречио овај раширени бизнис и илегална продаја. Посебно се тражи да Фејсбук, Гугл и Амазон идентификују илегалну праксу, елиминишу је и онемогућуе дистрибутере такве фалсификоване робе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)