ПРОРОЧАНСТВО ЈЕВГЕНИЈА ПРИМАКОВА! Све је погодио пре тридесет година, могли су да спрече хаос на Кавказу

Бранко Влаховић (Москва)

16. 11. 2020. у 13:22

БИВШИ руски премијер и министар спољних послова Русије Јевгениј Примаков упозоравао је руководство Јерменије да би било мудро да се са Азербејџаном постигне компромис и врате му један број области у Нагорном Карабаху јер ће јој се догодити да ће једног дана изгубити све.

ПРОРОЧАНСТВО ЈЕВГЕНИЈА ПРИМАКОВА! Све је погодио пре тридесет година, могли су да спрече хаос на Кавказу

Фото: Архива Новости/Министарство одбране Јерменије

После јерменских војних победа у Карабаху деведесетих година Примаков је саветовао тадашњем председник Јерменије Левону Тер Петросјану да врате део освојене територије.

- Разговарали смо са Европом и САД и предлажемо Јерменији да уз услов да Баку призна јерменски део Карабаха вратите Азербејџану њихове територије које сте освојили - казао је мудри Примаков председнику Леону Тер Петросјану. Након што се Тер Петросјан посаветовао са својим генералима одбио је предлог Русије.

Јевгениј Примаков/Фото: Архива Новости

 

После тога добронамерни Примаков је још једном упозорио руководство у Јеревану.

- Азербејџанци су вредни и имају ресурсе (нафту и гас). Проћи ће десет, 20 или 30 година и они ће економски и војно ојачатити и тада ће вам узети све, казао је Примаков. Његово пророчанство се и остварило. Само захваљујући Путину рат је заустављен и азербејџанска армија није окупирала целу територију Нагорног Карабаха јер су били само на десет километара од престолнице Степанакерта.

Левон Тер-Петросијан/Фото: Архива Новости

Касније се председник Левон Тер Петросјан жалио да је због предлога да се врати један број области Азербејџану изгубио председничку фотељу. Неоспорно је једно да су тадашњи јерменски генерали били уверени да Азербејџанци не знају да ратују и да ће их победити у сваком новом сукобу. Они очигледно нису размишљали да се политичка ситуација у свету може променити и да ће богатији Азербејџан набавити модерно оружје а осим тога је добио Турску за севазника која се директно умешала у сукоб под оправдањем да штити "млађег брата".

Заробили би 20 хиљада војника

Премијер Пашињан се правда да је морао потписати договор са Алијевом и Путином јер је постојала опасност да за пар дана буде окружено а затим и заробљено око 20 хиљада јерменских војника који су били у источном делу Карабаха релативно близо Степанакерта.

Узалуд сада Јермени демонстрирају у Јеревану Азербејџан се сигурно неће повлачити са освојених позиција. Максимум што Јермени могу да очекују да под притиском Запада Баку призна неку врсту културне аутономије онима који остану да живе у енклави око Степанакерта.

То што 17 опозиционих партија Јерменије хоће да смени премијера Николу Пашињана а затим да поништи договор са Азербејџаном је само нереална жеља. Сада је Азербејџан војнички суперионији и он сигурно неће пристати на то да се врати на почетне позиције. А за нови рат Јермени немају ни снаге ни подршке из иностранства. Почетак новог рата за Јермене би био самоубиствен. Једно је демонстрирати а друго ратовати. Да су хтели да ратују и да су имали за то ресурсе сигурно не би потписивали договор са председником Алијевом који је својеврсна јерменска капитулација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)