НОВИ ЧУВАР РУСКОГ ДАЛЕКОГ ИСТОКА: "Камови" слетели на "Циденжапова", иза чудног имена се крије прича о хероју (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

16. 11. 2020. у 12:40

У ЗАЛИВУ Петра Великог изведена су испитивања најновијег ратног брода руске Тихоокеанске флоте "Херој Руске Федерације Алдар Циденжапов".

НОВИ ЧУВАР РУСКОГ ДАЛЕКОГ ИСТОКА: Камови слетели на Циденжапова, иза чудног имена се крије прича о хероју (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Јавно власништво

На ту корвету је први пут слетео противподморнички хеликоптер Ка-27ПЛ поморске авијације Тихоокеанске флоте. Укупно је изведено десет полетања и слетања.

Брод је намењен борбеним операцијама у приобалним подручјима, као и да пружа артиљеријску подршку амфибијским јуришним снагама током специјалних операција.

Посаду чини 99 морнара и официра, а депласман је 220 тона.

"Херој Руске Федерације Алдар Циденжапов" ће највероватније бити уписан у морнарички регистар до краја године.

Брод је добио име по младом хероју-морнару Алдару Циденжапову, који се жртвовао да би спасао своје саборце током пожара на разарачу "Бистриј".

Циденжапов је рођен у Бурјатији 1991. године, а 2009. године је ступио у војну службу на разарачу Тихоокеанске флоте.

Док је "Бистриј" био укотвљен у Фокину, на обали Тихог океана, дошло је до хаварије, када је због пуцања цеви гориво под великим притиском почела да куља у брод, након чега се запалило.

Херој Руске Федерације Алдар Циденжапов на поштанској марки/Фото: Јавно власништво

 

Циденжапов је свесно ускочио у пламен и затворио довод воде до парног котла, чиме је спречио још већу хаварију. Деветнаестогодишњи Циденжапов је преминуо четири дана након пожара, и био је једина жртва трагедије која је могла однети стотине живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)