КАДА ПОЧИЊЕ МАСОВНА ВАКЦИНАЦИЈА СПУТЊИКОМ? Русе муче производни капацитети, ево колико ће се доза производити

Бранко Влаховић (Москва)

12. 11. 2020. у 15:13

КАДА ПОЧИЊЕ МАСОВНА ВАКЦИНАЦИЈА СПУТЊИКОМ? Русе муче производни капацитети, ево колико ће се доза производити

Фото

МАСОВНА вакцинација становништва Русије почеће првих месеци идуће године, када се цепиво "Спутник" почне производити у пет до шест милиона доза месечно, изјавио је руководилац Научног центра "Н.Ф.Гамалеја" др. Александар Гинзбург.

Он је објаснио да су у току пострегисрациона истраживања те вакцине.

Споменута вакцина ће бити доступна за све грађане тек кад се она почне производтиу великим серијама тј. више од пет милиона доза месечно. Сада се предност даје лекарима и медицинском особљу које ради у болницама са оболелим од короне, затим просветним радницима, војсци, полицији. Важно је знати да се вакцинација обавља на добровољној бази, објаснио је Гинзбург на трибини Јеврејског пословног клуба у Москви.

Др. Александар Гинзубург каже да ће вакцинација у Русији трајати око годину дана. Он очекује да ће у том периоду сви који желе моћи да се цепе против короне.

Потпредседница руске владе Татјана Голикова је казала да ће се производња од шест милион доза достићи у априлу 2021 године. До краја ове године биће произведено око два милиона доза руске вакцине "Спутник".

Кад се све то зна јасно је што Русија не може да странцима продаје веће количине "Спутника", већ нуди технологију да они сами производе. Да то није једноставно доказ је да ће за велику Аргентину руску вакцину производити у Индији, Кини и Кореји.То је потврдио Кирил Дмитријев руководиоц руског Фонда за инвестиције који је финансирао прављење вакцине. Аргентина жели да купи 25 милиона доза вакцине "Спутник".

У научном центру "Гамалеја" тврде да су досадашња испитивања показала да је вакцина ефикасна у више од 90 посто случајева. Она се даје у два наврата.После прве "рунде" чека се три недеље и добија се друга компонента вакцине "Спутник".

Већина од 40 хиљада добровољаца која ће у току истраживања добити вакцину "Спутник" је у Москви да би их се лакше могло пратити. Гинзбург објашњава да ће се пострегистравиона испитивања завршити у мају или јуну идуће године.

Планирано је да се до краја године вакцинише око милион и по грађана Русије.

На често постављањо питање грађана и новинара хоће ли се у Русији моћи вакцинисати цепивом које произведу на Западу одговорио је министар здравља Михаил Мурашко. Он је казао да се до сада америчка компанија "Фајзер" која је такође направила вакцину није обраћала у Москви да жели да је региструје .

- О плановима "Фајзера" што се тиче руског тржишта ја ништа не знам па и не могу рећи желе ли они да је понуде грађанима Русије објаснио је Мурашко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)