ЗАШТО ПУТИН НИЈЕ ЧЕСТИТАО БАЈДЕНУ: Лавров разрешио све дилеме - повода за спекулације нема

Novosti online

12. 11. 2020. у 13:38

ПОВОДА за спекулације на тему зашто председник Русије Владимир Путин још није честитао победнику америчких председничких избора нема.

ЗАШТО ПУТИН НИЈЕ ЧЕСТИТАО БАЈДЕНУ: Лавров разрешио све дилеме - повода за спекулације нема

Фото: ЕПА

Русија не види основу за тако нешто пре објављивања званичних резултата, истакао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. То се у Америци није догодило, додао је он.

У случају доласка Џозефа Бајдена у Белу кућу, не очекујемо револуционарне промене у политици према Русији, додао је министар.

- Неке револуционарне промене у политици према Русији не очекујемо. Америка је дубоко подељена и то видимо по резултатима гласања на председничким изборима - рекао је Лавров руским и страним новинарима.

Када је реч о честиткама победнику, шеф руске дипломатије каже да ту нема места спекулацијама и навео да то нису урадиле ни Кина ни Мексико.

- Не бих у томе тражио теорије завере. То је уобичајена учтива пракса - рекао је он.

Они, како каже, који мисле да је могуће честитати пре званичних резултата имају на то право.

- Знамо како су 2016. године многи лидери Европе честитали кандидату који је изгубио па су после брзо повлачили честитке - рекао је Лавров и додао да су све честитке до сада засноване на проценама медија, друштвених мрежа.

- Ми имамо другачији приступ томе. Морамо сачекати званичне резултате - рекао је Лавров и изразио наду да ће Вашингтон, који сам има тако архаичан систем гласања, мање пажње посвећивати изборима у другим земљама.

Такође је додао да ће бити увредљиво ако САД поново преко леђа Русије буду решавале свој унутрашње проблеме.

- За последње четири  године, од последњих месеци председничког мандата Барака Обаме била је раширена таква русофобија у америчком друштву да је то сада већ постало део политичке културе. Биће увредљиво ако Америка буде покушавала да уједини нацију на тој русофобној основи - закључио је Лавров.

Председнички избори у Америци одржани су 3. новембра. Након што су медији прогласили кандидата Демократске стране Џозефа Бајдена за победника, то је учинио и он сам, док је актуелни председник Доналд Трамп рекао да је далеко од тога да су избори готови и да ће правду тражити на суду.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)