ПУТИН У КАРАБАХ ПОСЛАО ВЕТЕРАНА ИЗ ЧЕЧЕНИЈЕ И СИРИЈЕ: Азербејџан га својата - Ко је Рустам Мурадов и одакле он на Кавказу?

Б.ВЛАХОВИЋ

12. 11. 2020. у 12:01

ПУТИН У КАРАБАХ ПОСЛАО ВЕТЕРАНА ИЗ ЧЕЧЕНИЈЕ И СИРИЈЕ: Азербејџан га својата - Ко је Рустам Мурадов и одакле он на Кавказу?

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/Нурмагомед Астарханов

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин именовао је генерал-лајтнанта Рустама Мурадова (47) за команданта миротвораца у Нагорном Карабаху.

Он се већ срео са министром одбране Јерменије Давидом Тонојаном.

Мурадов има богато искуство у ратним зонама. Учествовао је у два рата у Чеченији, затим у контратерористичкој акцији у Дагестану, био је представник Русије у центру за контролу поштовања примирја у Донбасу, а на крају је био и војни саветник у Сирији. Путин га је  наградио орденом хероја.

Мурадов је у Карабах дошао са функције заменика командата руског јужног војног округа. Што се посебно цени у војсци, Мурадов је прошао све дужности од командира вода до команданта армије. Рођен је у Дагестану, а по националности је Табасаранац.

Интересантно је да су у Азербејџану многи сајтови објавили како је Рустам Мурадов по националности Азербејџанац, што није тачно. Да су се аутори потрудили могли су проверити на руским сајтовима и видети да у његовој службеној биографији пише да је Табасаранац. То је један од малих народа који живи у Дагестану, а укупно их има у Русији 146 хиљада.

Руских  миротвораца у Карабаху ће бити 1960. Они су наоружани пешадијским оружјем. У четвртак је у Москви саопштено да је у Карабах пребачено и осам бојевих хеликопетера. Ради се о хеликоптерима МИ-8 и Ми-24. Они ће се користити за ваздушно надгледање  поштовања престанка ратних операција. Из ваздуха ће се пратити ситуација на линији раздвајања и помоћу беспилотних летилица.

По тространом договору Русије, Јерменије и Азербејџана миротворци ће остати у Карабаху  наредних пет година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)