АЗЕРБЕЈЏАНСКИ МИНИСТАР ШОКИРАО: Јерменске манастире градили Албанци! (ФОТО)

Novosti online

11. 11. 2020. у 23:40

АЗЕРБЕЈЏАНСКИ МИНИСТАР ШОКИРАО: Јерменске манастире градили Албанци! (ФОТО)

Фото: Twitter/ Anar Karimov

СУКОБ у Нагорно-Карабаху утихнуо је 10. новембра. Водиле су се крваве битке од 27. септембра, а и Азербејџан и Јерменија су напумпавале број погинулих у редовима непријатеља, као и број уништене војне технике и инфраструктуре.

По свему судећи, Јермени су према новом споразуму о прекиду рата потпуни губитници. Остали су без половине Нагорно-Карабаха и изгубили су регионе који су били изван Нагорно-Карабаха, али под контролом јерменских Снага одбране Арцаха (АДА).

Јермени Арцаха сада су повезани са својом матицом Јерменијом путем Лачинског коридора и то је све. Степанакерт је остао под њиховом контролом, док је древни јерменски град Шуши пао у руке Азера. У руке Азера су пали и бројни древни манастири Јерменске апостолске цркве, па сада поједини гласови из Бакуа говоре о историји ових објеката. Тако се на твитеру огласио и Анар Каримов, актуелни министар културе у влади Азербејџана. Он је порекло јерменских манастира приписао древним албанским племићким породицама са Кавказа.

- Манастир Кудаванг је једно од најбољих сведочанстава древне цивилизације кавкаске Албаније. Грађен од 9. до 13. века, а на иницијативу супруге албанског принца Вакхтанга у региону Калбајара у Азербејџану, овај комплекс се састоји од цркве Арзу Катун, цркве Хасан, базилике и 2 капеле - рекао је Каримов.

Он је додао да су монашки комплекс Кудаванг касније окупирале јерменске оружане снаге 1992. године и да је био "подвргнут изменама и фалсификовањима с циљем промене порекла и карактера кршећи УНЕСЦО-ву Хашку конвенцију из 1954. године".

- Сада ће ослобађањем регије Калбајар у Азербејџану од јерменске окупације, звона, крстови и познати албански камени крстови из манастира Кудаванг бити илегално премештени у Јерменију. То је грубо кршење УНЕСЦО-ве Конвенције о незаконитом извозу културних добара из 1970. године - рекао је Каримов.

Овом изјавом министар Каримов је пробудио духове прошлости и навео многе историчаре, посебно оне на Балкану да поново преиспитају порекло Албанаца. Било је више теорија о њиховим коренима, прапостојбини, посебности албанског језика који се умногоме разликује од свих осталих на Балкану, тј. нема ама баш никакве додирне тачке ни са једним на Балкану.

Остаје нам да поново поставимо питање: Ко су Албанци? Одакле они на Балкану, јужној српској покрајини Косову и Метохији, Северној Македонији, Грчкој и Црној Гори?

Тврде да су Илири. Нису нас убедили у то, а многи историчари су говорили да су управо доведени са Кавказа и настањени на Балкан како би служили као одани ратници Византије, касније и Млечана. Ко је Скендербег? Србин наравно. Из српске племићке породице Кастриотовића, а Албанци га својатају и присвајају као свог јунака и владара, као што су украли и грб са заставе Немањића.

Позната је кавкаска теорија о њиховом пореклу коју заступају пре свега историчари попут Јована Деретића, Гојка Вукчевића, Славенка Терзића. Та теорија овако гласи:

- Најстарији записи говоре о држави званој Кавкаска Албанија на југу. Северни делови су били конфедерација паганских племена. У првом веку после Христа Кавкаска Албанија је владала данашњим Азербејџаном. Борили су се са Римљанима и Персијанцима и рано су прешли на хришћанство. Територија ове државе се данас је територија руске републике Дагестан.

Фото: ЕПА

Албанија на Кавказу налазила се на источним падинама те планине до Каспијског мора, покрајина Ширван, савремени Азербејџан и Дагестан. Северно од Албаније налазила се земља Алана, северно-западно су били Ибери, а западно и јужно од реке Кур Јермени. Постојао је један град под именом Албана на обали Каспијског мора између савремених градова Дивичија и Дербента.

У VIII веку Арапи су запосели земље око Каспијског мора и иза Кавказа. Халифат је овим освајањем, дошао у сукоб са Хазарима. Арапи су били заштитници ислама, а Хазари Мојсијеве вере, па је сукоб, поред других имао и верски карактер.

Хазари су наметали Албанцима врло тежак данак па су ови стали на страну Арапа и већим делом прешли на ислам. Хазарски војсковођа у ратовима са Арапима је био каганов син Барџил.

Када је ушао са војском у Албанију 730. године наредио је да се само муслимани побију. Та Барџилова наредба је натерала Албанце да беже и да траже спас код Арапа. За то време на Средоземном мору су вођене тешке борбе између Арапа, као представника ислама и Ромеја (Византијско царство), као представника хришћанства.

Арапи су отели од Ромеја већи део Сицилије и део јужне Италије, па да би ојачали исламско становништво у овим земљама довели су део становништва из кавкаске Албаније, које је избегло испред Хазара.

Борбе између Арапа и Ромеја на Сицилији су трајале дуго времена и у периоду 827—878., Сицилија је подељена на два дела, исламски и хришћански, па отуда назив Две Сицилије. Ромеји су успели 970. године да освоје исламски део и на том простору су преузели Албанце. Један део овог народа превели су у хришћанство.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Peca

12.11.2020. 00:16

Kafa sam ziveo u Juznoj Africi imao sam turisticku firmu i vozio jednog Iranca u neki game reserv. On mi je rekao da zna ko su Albanci i da su oni ziveli bas u tom regionu o kome pisete ,i da su se oni jedva otarasili od njih tako sto su ih rselili i poslali na Balkan. Bili su veoma krvolocan narod i bez casti . Iskoristili su Islamsku veru i pohlepu da ih presele u Srpske teritorije koje su ostale nezasticene posle Kosovske butke . On se kleo da su to ucili na muslimanskom fakultetu u Iranu . Inace veoma posten i castan covek kao musteroja . Veoma obrazovan.

Rašo

12.11.2020. 13:15

@Pero - Срби су, доказано, за последњих нешто преко 8500 година на Хелму који су Германи преименовали у Балкан! Можда су и од раније, што је вероватно али то још није ни доказано ни оповргнути.

rale

12.11.2020. 06:56

tacno je da su albanci poreklom sa kavkaza,to sam tvrdio vise puta.na balkanu su stizali kao jeftina radna snaga,arapi su ih iznajmivali za nosenje tereta,i tu ih ostavljali,jer nije se isplatilo da ih vracaju nazad.trebalo ih je hraniti usput.kada ih se nakupilo veliki broj,nisu se mogli uklopiti sa drugim narodima a u to vreme SRBIJOM kao i vecim delom evrope vladao je CAR DUSAN;trazili su da ih negde preseli,kako bih mogli da zive izolovano od drugih naroda,dao im je jedan deo albanije mahom brdovito i planinsko i tu su nastavili da se razmnozavaju.to je bila srpska zemlja koju su kasnije oteli.anti ,i iliri su prvi naselili balkan,a to je slovenski narod,sa kojim albanci nemaju nikakve veze.to je prava istina

Menjaju istoriju a mi pristajemo

12.11.2020. 07:57

Verovatno ona dinastija Nimani sto su gradili manastire na Kosmetu. A mi u sred BGD imamo spomenik ocu azerskog precednika. Jakob smo pametno i sa uvlacenjem Srbije u Veliku Albaniju kao i naseljavanjem iskljucivo migranata muslimana. Nama se I gore sprema jer nemamo maticu drzavu.

Kosta

12.11.2020. 13:11

У прилог овоме наводим лично искуство из дружења са Азерима који су ми управо тврдили да и данас један дио Азербејџана има назив Албанија, те су показали народну ношњу, музику и игре из тог дијела њихове земље, а све је врло-врло слично ношњи и обичајима Шиптара муслимана из племена Геге. Такође, тврде да прави Шиптари и антрополошки одговарају становницима дијела Кавказа. Ја у први мах нисам могао вјеровати у те приче Азера, али докази су били више него случајност... Управо су Геге важили као једни од највјернијих слугу Турцима-Османлијама на европским просторима. Ко је, зашто и како, довео Геге из Кавкаске Албаније на наше европске просторе, то никада није ни истраживано јер се од истине зазире. Јасно је да су се колонисти интегрисали са домаћим Епирцима, Тоскама и Цинцарима, те су им у двадесетом вијеку наметнули и свој језик као службени (Шћип), те је тако формирана нација (која себе назива Шћиптаре) и држава Албанија. Све у свему они немају никакву везу са Илирима који су насељавали просторе далеко сјеверније од данашње Албаније и који су били асимилирани много прије досељавања кавкаских колониста у доба Византије и Османлија. Уосталом, "Илири" док су постојали нису себе називали Илирима, већ су им то име касније приписали Римљани. Исти је случај са Византијцима који су себе називали Ромејима. Тако да тврдње Шиштара о илирском поријеклу дјелују сасвим провидно.

Rašo

12.11.2020. 13:25

Одлично да је неко најзад јавно написао истину о Албанцима. Недостаје последњи део како су са Сицилије дошли на Балкан. Дошли су са ромејским војсковођом Ђорђем Манијаком који их је повео као помоћни војску при његовом укључивању у династичке борбе 1043. Он је погинуо а они остали на Балкану уз одобрење Српских владара да се баве сточарством и тако плаћају накнаду за боравак!